- Bananen
- Boomvarens
- Cherimoya
- Chinese Tayer
- Citrus
- Cycad
- Echium
- Eucalyptus
- Hedychium – Siergember
- Heliconia
- Kiwano
- Kumquat
- Lychee
- Mango – Mangifera indica
- Musella Lasiocarpa
- Nelumbo Nucifera
- Olea Europaea
- Protea
- Ramboetan
- Sisal Agave sisalana
- Strelitzia
- Tropische Vruchten
- Winterbescherming Palmen
- Winterharde Cactus
- Yucca
- Ananas – Ananas Comosus
- Cactus Faq
- Cactus Vijg
- Canna
- Niet-winterharde planten beschermen bij vorst
- Overige Faq
- Tropen In De Tuin
- Tropische Planten
- Winter bescherming
- Winterbescherming FAQ
Voor een exotische plant als oleander of citroen-boom hoef je niet meer naar verre tropische streken. Want als kuipplant bloeien ze ook in Nederland in de tuin.
En omdat er steeds meer mogelijkheden zijn om ze te laten overwinteren, is het thuis ook genieten geblazen van uitbundige bloemenweelde uit zonnige oorden.
Olijf-, sinaasappel-, banaan– en citroenbomen, palmen, oleanders, lavateras, passiflora, solanum en bougainville: exotische kuipplanten staan steeds vaker in Nederlandse en Belgische tuinen.
Lange tijd werden deze bloeiers in tuincentra angstvallig gemeden, vanwege de grote kans op ziektes en schimmels. Ook de mogelijkheid om tijdens het overwinteren te sterven aan een vroegtijdige dood, droeg niet echt bij aan een soepel inburgeringsproces.
Nu bekend is hoe ze met succes te verzorgen zijn en er een bloeiend verenigingsleven bestaat voor kuipplant-hobbyisten, zie je ze gelukkig steeds vaker. Exotische planten zijn niet alleen geliefd om hun vele en uitbundig gekleurde bloemen, maar ook omdat je er praktisch de hele zomer plezier van hebt. De investering zit ‘m jammer genoeg niet in de aanschaf, maar in het onderhoud. Eenmaal beland en gewend in de tuin, kan er nog een hoop misgaan. De meeste problemen ontstaan onbedoeld uit onwetendheid van de tuinier.
Overwinteren
Omdat exotische planten niet tegen vorst kunnen, worden ze in potten of kuipen gekweekt, zodat je ze in de winter gemakkelijk naar een vorstvrije ruimte kan overbrengen. Vooral in potten bevriezen kuipplanten makkelijk. Sommigen kunnen wel in de volle grond overwinteren als je de planten goed afdekt tegen de wind met stro of plastic. Lavateras en solanum bijvoorbeeld zijn erg sterk.
Hoewel je anders zou vermoeden, til je je kuipplanten ’s winters niet zomaar naar binnen. Te warm overwinteren is funest en ze staan liever te droog dan te nat.
Het beste is een speciale kas (ook wel oranjerie genoemd), waarin de temperatuur met behulp van een thermostaat tot op de graad nauwkeurig in te stellen is. Zo’n acht graden is vaak al voldoende om een ‘gezond’ klimaat voor de plant te scheppen.
Gebruik eventueel wat noppenfolie om het glas te isoleren. Zo hou je tocht, waar planten slecht tegen kunnen, buiten de deur. In de kas moet voldoende daglicht aanwezig zijn, dat bij voorkeur via het zuiden naar binnen schijnt. Oranjerieplanten verafschuwen duisternis en zijn daarom ook goed af in de serre of een garage met glazen dak.
Bladverlies
Veel mensen schrikken zich een hoedje als de plant tijdens de winter flink wat blad verliest. Nergens voor nodig: je hebt bladhoudende en bladverliezende kuipplanten en de laatste soort is ruimschoots in de meerderheid.
Bladhoudende planten, zoals palm en oleander, hebben de hele winter water nodig. Bladverliezende beauty’s gaan bij voorkeur naar binnen met een droge kluit. Zo nu en dan het blad bevochtigen met de plantenspuit tegen spint is dan al voldoende. Bij te veel water gaan de wortelkluit en de bladeren rotten. Maar dat heb je pas door als het te laat is.
Kuipplanten hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op schimmels en ziekten. Hier is al in een vroeg stadium iets aan te doen. Nog voor je ze naar binnen brengt, zo eind augustus, moeten de exoten een beetje worden afgezwakt in hun groei. Dan houden ze precies genoeg energie over om te overwinteren en maak je korte metten met zachte, zwakke scheuten die bevattelijk zijn voor kou of insecten.
Een tip is om vanaf half augustus te stoppen met het toedienen van extra grond of voedsel. De plant zal dan z’n kracht gebruiken om zich voor te bereiden op een comfortabele winterslaap.
Tropisch is trend
Tegenwoordig is vooral de belangstelling voor bloeiende oranjerieplanten groot. Die beschikken over genen die het hele jaar voor bloemenpracht kunnen zorgen, terwijl planten van eigen bodem soms maar een paar weken bloeien.
Neem de Lantana camara, uit de Amerikaanse tropen. Deze struik van anderhalve meter hoog is erg bijzonder. Een stek die pas in het voorjaar wortel heeft geschoten, bloeit nog dezelfde zomer op! De buisvormige bloemetjes in geel, rood of wit groeien zelfs zo hard, dat ze in tuinen rondom de evenaar soms een ware plaag vormen.
Door de Lantana rondom te snoeien ontstaat er een vrolijk gekleurd, bolvormig boompje. Na het toedienen van voldoende vocht en voeding, heb je er de hele zomer plezier van. Overwinteren is simpel. De ‘wisselbloem’, die naarmate hij ouder wordt van kleur verschiet, moet droog naar binnen, nog voor de eerste nachtvorst.
In het winterverblijf mag het niet te donker zijn en ongeveer 10 graden. Na de laatste nachtvorst mag de Lantana alweer buiten worden gezet, op een zonnige plaats. Een flinke snoeibeurt in het voorjaar zorgt de rest van het seizoen voor een geweldige zomerse bos.