Eten Uit Eigen Tuin

Lang niet elke tuin is geschikt voor de aanleg van een complete moestuin of boomgaard. Daarnaast is het een hele kunst om de kweek van groente en fruit zo te plannen dat je het hele jaar door uit eigen tuin zou kunnen eten. Bewaren stelt ook zo zijn eigen eisen.

Maar toch is het, ook in een kleine tuin, heel goed mogelijk een deel van je groenten en fruit zelf te kweken. En al is de bijdrage wellicht maar klein, het sluit goed aan bij de tren biologisch en bewuster te eten. Bewust kiezen voor lokaal gekweekte groenten is in opmars, en veel lokaler dan uit eigen tuin kan haast niet.

Fruit

Veel fruitsoorten doen het goed in potten en bakken, en hebben daarmee weinig ruimte nodig. Lekker: eigen aardbeien of frambozen.

Frambozen

Frambozen zijn een kwetsbare fruitsoort en relatief duur in de winkel, echter eenvoudig in eigen tuin te kweken. Helaas hebben ze wel vaak last van maden, herfstframbozen hebben hier trouwens beduidend minder last van.

Bramen

Bramen zijn haast nog eenvoudiger, minder last van ‘beestjes’ maar ze nemen wel meer ruimte in beslag. Naast de wilde bramen zijn er nu ook doornloze soorten

Wijnbes

De japanse wijnbes is een mooi alternatief voor Braam en Framboos, dit is een echte snoepplant, de vruchten rijpen na elkaar over een langere periode zodat er lang van kunt genieten.

Kiwis

Kiwis zijn ook goed te kweken in Nederland, kies wel een eenhuizig type anders moet je twee planten aanschaffen. De gewonen kiwi is een stevig groeiende klimmer, geen ruimte? geen nood, er is ook een mini-kiwi, de plant en de vruchten zijn veel kleiner. De vruchten met de afmeting van ee ndruif hebben een gladde eetbare schil.

Kiwis worden aan de plant lang niet altijd rijp in ons land, plukken en bewaren totdat ze eetbaar zijn. Bewaar een deel wat warmer dan de rest zodat je de rijping uitsmeert.

Een prachtig alternatief voor de druivelaar die meestal niet verder komt dan wat zure krenten.

Appels en Peren

Niet te vergelijken maar wel goed te kweken in een tuin, met name appels zijn meestal eenvoudig vruchtdragend, ze groeien relatief langzaam. Let bij de keuze wel op de bestuiving, de meeste soorten dragen alleen vrucht bij een kruisbestuiving. Kijk rond in de buurt naar andere (sier) appels en laat u adviseren.

Bosbessen

In Nederland wordt meestal niet de echte bosbes gekweekt maar de Amerikaanse blauwe bes. Deze bosbessen geven makkelijk vrucht ook op een wat meer schaduwplek, mits de grond wat zurig is.

Groente

Eigen gekweekte groentes zijn gezond en ook nog eens erg lekker. Hoe meer ruimte hoe meer je kwijt kunt, maar ook in een kleine tuin is altijd plek voor een pot met tomaten of paprika’s. Courgettes zijn bij wat meer ruimte ook geschikt, daarnaast kun je deze plant omhoog laten klimmen.

Kruiden

Basilicum, peterselie, bieslook enzovoorts staat in de zomer niet alleen mooi, maar is ook een stuk smakelijker dan gedroogd uit het zakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *