Ananas

Ananas – Ananas Comosus

Met de sierplanten (Ananas bracteatus of Anana comosus ‘Variegatus’) die in tuincentra en bloemenzaken aangeboden worden zijn er 8 soorten ananas. Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Amerika (Brazilië/Mexico) en is familie van de Bromelia. Op onder andere Hawaï wordt deze plant op grote schaal geteeld. De ananas is daarmee een van de weinige Bromelia die een commercieel nut heeft. Ananas is afgeleid van de Braziliaanse volksnaam.

Zelf kweken

Ananas is te vermeerderen door het nemen van een stek van de vrucht, of door het afnemen van jonge scheuten die zich aan de moederplant vormen.

Onderstaande verhaal werk in principe ook met de siervormen, alleen een beetje zonde om daar de kruin vanaf te snijden.

Ananas stekken

Koop een Ananas met frisse bladeren. De kruin moet mooi groen zijn. Trek voorzichtig aan de binnenste bladeren, deze mogen niet los laten.

Snij de kruin met zeer weinig vruchtvlees los en maak enkele sneden aan de onderkant in het vruchtvlees als spaken van een wiel. Laat nu de ananas een paar dagen drogen. Schimmel zorgvuldig verwijderen

Verwijder de resten vruchtvlees en de onderste bladeren. De stronk die je dan ziet moet er enigszins fris en (geel)groen uitzien. Nu is de kruin een stek geworden

Zet de kruin in een krappe pot en zorg dat de aarde overall de plant raakt. Een beetje water geven, ook een weinig in de koker, zeker niet te vochtig, de stek rot makkelijk. Daarna de plant warm wegzetten. Liefst in een kasje of trek een doorzichtige zak over de kruin. (Ik knip de overgebleven bladeren half af om er makkelijker een zakje overheen te krijgen.) Zak niet afsluiten anders gaat de zaak rotten. Het kan lang duren voor de groei erin komt. Als je geluk hebt komen er na een aantal maanden nieuwe bladeren uit het midden van de kruin. Dan zakje weghalen.

Resultaat na vijf maanden, ik had de stek eigenlijk al opgegeven omdat de binnenst bladeren verrot waren. Na twee maanden in een hoekje van de tuin toch groei. Dat zonder zakje of verdere zorg.

De plant altijd in een krappe pot houden. Volle zon. En denk aan de scherpe bladeren, zeker in combinatie met kinder- en hondenogen.

Mocht de plant zijscheuten krijgen kun je die als ze wat groter zijn eraf halen en opnieuw planten.

Helaas is de kans op bloemen of vruchten klein. Leve de groenteman.
Volwassen ananas Eden Project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *