Ipomoea

akkerwinde
haagwinde

De ipomoea behoort tot de Convolvulaceae, waartoe ook de Nederlandse Akkerwinde (Convolvulus Arvensis) en de haagwinde (Aegopodium Sepium) behoren. De gelijkenis van de bloemen is opvallend, ook de vaak aangeboden convulus behoort tot dezelfde soort. Van Ipomoea komen honderden soorten in tropische en subtropische gebieden voor. De meeste daarvan zijn overjarig, groenblijvend, struikvormig, vaste plant of klimplant. Het zijn fraaie snelklimmende planten, Geschikt als eenjarige in de tuin. In tegenstelling tot de haag- en akkerwinde hoef je bij de Ipomoea niet bang te zijn voor woekeren, de plant overleeft de winter niet.

Een klimmende winde slingert zich met koordachtige stengels langs verticale elementen of bedekt de bodem daarmee. Aan de stengels zitten grote, hartvormige bladen, die een dicht tapijt maken. Daarmee schermt de plant de bodem af tegen al te grote verdamping (evaporatie). Een winde bloeit van de vroege zomer tot aan de eerste nachtvorst. Bloemen openen zich aan het begin van de ochtend en sluiten bij het invallen van de schemering. Bestuiving vindt plaats door insecten. In de tropen worden sommige soorten graag bezocht door vleermuizen. Bloemen van de klimmende winde zijn groot; zes tot acht centimeter in doorsnee. Wie Ipomoea wil proberen over te houden, zal over een kas moeten beschikken.

Kweken.

Ipomoea en convulus worden vaak al in maart aangeboden in de tuincentra, de plant zal lage temperaturen echter niet overleven. Wacht tot ruim na de laatste nachtvorst
met uitplanten, de plant zal beter aanslaan in warme grond. Zorg voor een licht humeuze grond, die permanent licht vochtig moet zijn. Niet te veel voeding geven, dan komt er veel blad ten koste van bloei.

Zaaien

De zaden van Ipomoea’s kiemen bijzonder vlot, vaak binnen enkele dagen. Nog snellergaat het als de zaden eerst een nacht in water geweekt worden en/of bij de grote zaden (Tuberose/Alba) de zaden voorzichtig inknippen (aan de overkant van het lidteken).

Binnen zaaien in Maart-April, of na de vorst eind mei buiten.

Bij voorzaaien 1-3 zaadjes per potje. De planten vinden verpotten niet zo tof. Soms duurt het lang voordat de groei opnieuw begint. Niet verspenen maar na het uitplanten bekijken welke het goed doen en de andere eventueel verwijderen. Uitplanten na de laatste nachtvorst. Op zich is eind Mei ter plekke zaaien ook goed mogelijk, alleen denken muizen en vogels dat de zaden een mooi hapje zijn ( tot ze de LSD trip achter de rug hebben).

Na de eerste groei een keer toppen om vertakking te stimuleren.

Ziekten en Plagen

Binnenshuis nogal eens last van spint.

Soorten

Ipomoea Tricolor (Purperea)

De namen Tricolor en Purperea worden door elkaar gebruikt .

Zijn er in verschillende soorten en kleuren. Grote bloemen die ’s ochtends open gaan en afhankelijk van het weer in de loop van de dag weer verwelken. Vanwege de bloeiduur heten ze ook wel ‘dagwinde’ of ‘drie-uren bloem’.

Geschikt als eenjarige op balkon en terras of overblijvend binnenshuis en in de kas.

Deze plant groeit zo snel uit zaad dat het nauwelijks de moeite loont planten over te houden. Met 1 zakje (gemend) zaad doe je meerdere jaren. Het zaad blijft lang kiemkrachtig.

Op een zonnige warme plaats kan een Purperea/Tricolor in 1 zomer tot 5 meter hoog worden.

Heavenly Blue – met lichtend blauwe, grote bloemen.

 • Clarke’s Himmelblau – bloem paarsblauw tot paars, witte keel.

Milkey way– wit licht blauw gestreepte bloemen.

Ipomoea Tuberosa

Tropische plant die bekend staat om zijn fraaie gedroogde zaaddozen en de LSD-achtige stoffen die in de zaden zit.

Ipomoea Alba

Ook een tropische variant met witte bloemen die in de avond en nacht bloeien en sterk geuren. Naar het schijnt is NL niet warm genoeg om deze plant buiten tot bloei te krijgen.

3 gedachten over “Ipomoea

 • 4 juli 2017 om 17:58
  Permalink

  Ik heb de uitlopers op de grond, die om de 30 cm wortelbosjes vormen, jarenlang in huis weer opgekweekt.
  De wortelklompjes in een potje doen en links en rechts hiervan de tak op 10 cm afknippen.
  Ze gaan in de winter al lange takjes vormen en kunnen begin mei weer in de tuin gezet worden.

  Beantwoorden
 • 20 februari 2018 om 19:15
  Permalink

  Een van mijn lievelingsplanten is een convolvulus die hier vroeger (Zuid-Holland) in het wild groeide. Het is een kleine plant. De bloemen hebben een heerlijke geur. Ik heb hem al zo veel jaren niet meer gezien. Ik zou hem wel als potplant willen kweken. Ik ben op zoek naar zaad. Tot nu toe heb ik dat niet kunnen vinden.

  Beantwoorden
 • 7 juli 2018 om 16:15
  Permalink

  Op mijn balkon 4 hoog, zitten in mijn klimmende winde hele kleine miertjes die de bladen aantasten en in de bloem kruipen. Vervolgens komen de bloemen wel uit maar na een paar uur gaan ze al dicht, ze hebben ook een andere kleur als verleden jaar, veel lichter. Bovendien bloeide die van vorig jaar heel uitbundig en uit dat zaad heb ik deze gekregen. Weet iemand raad?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *