Canna

In de tropen bloeien Canna’s het hele jaar. Hier produceren ze vanaf half juli bloemen. In zonnige zomers gaan ze daarmee door tot de eerste nachtvorst. Ook als bladplant zijn canna’s de moeite waard. Sommige soorten hebben donker of gestreept loof en geven de border een tropische tintje.

Officieel horen canna’s bij de bol- en knolgewassen. Net als irissen en sommige anemonen maken ze zogenaamde wortelstokken of rhizomen. Dat zijn dikke, ondergrondse stengels. Aan de bovenkant van de wortelstokken zitten ‘ogen’ (knoppen waaruit de stengels groeien); aan de onderkant worden de wortels gevormd.

Ze zijn er in soort en maten, kleintjes van minder dan een halve meter tot reuzen van 2-3 meter. De kleinere doen het goed in potten of in de border. De grote meer als achtergrond beplanting. Canna’s hebben geen bezwaar tegen onderbegroeiing, ze stellen en koele voet zelfs op prijs. Voorwaarde is dan wel dat er wel voldoende vocht en voeding is.

Canna’s komen mooi tot hun recht in een groep, en in een groep worden ze vaak groter.

Op een lichte plek in de kamer doet Canna het ook uitstekend als bladplant. Bloemen worden er binnenshuis meestal niet gevormd. Houd de planten ’s winters, wanneer ze nauwelijks groeien, aan de droge kant. Geef in de zomer volop water en mest. Of bewaar ze donker en koel net als de canna’s uit de tuin

Verzorging

Voorjaar

Omdat de planten niet bestand zijn tegen vorst, kun je de wortelstokken pas na half mei in de volle grond planten. Het is echter ook mogelijk om Canna eerst (vanaf begin april) voor te trekken in een pot, dat levert een flinke voorsprong op. Plaats ze in een niet te ruime pot, de rhizoom moet er net inpassen. In het begin zijn de rhizomen gevoelig voor rotting door teveel vocht en kleine pot vermindert te kans op teveel water geven. Zet de potten op een warme, lichte plek en geef zodra de groei begint regelmatig water. Na half mei mogen de jonge planten de tuin in. In de eerste weken waait het jonge groen soms een beetje kapot, maar de planten herstellen zich snel. Houd bij het planten een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm, de plantdiepte bedraagt 10 cm. Canna’s zijn zeer tolerant voor wat betreft de grondsoort en vochtigheid. Wel staan ze liefst zonnig en wat beschut in (licht) vochtige grond net als bijvoorbeeld de Clematis houden ze van relatief koele voeten, kop in de zon voet in de schaduw. In het groei seizoen kunnen veel soorten ook in het moeras van de vijver staan, of zelfs tot 10 centimeter onder water.

Verwijder voor het oppotten of planten oude stengels en dode wortels weg en snijd de wortelstok meteen ‘op maat’, dan kun je ze gemakkelijk oppotten.

Soms zijn de planten zo groot geworden, dat ze in het voorjaar kunnen worden gedeeld en opnieuw geplant. Snijd de rhizoom aan stukken, zorg ervoor dat elke stuk een groeipunt heeft. Het delen kan zowel voor het oppotten of voor het uitplanten.

Canna’s kunnen ook het hele seizoen in potten op bijvoorbeeld het terras groeien, dan is een 10 liter pot is een goede maat hierin kan zich een flinke bos ontwikkelen.

Praktisch is het om de canna’s met pot en al in te graven, dat is makkelijk op te graven in de herfst. Snijd de bodem voor het grootste deel uit de pot zodat de wortels de ruimte hebben. En zorg voor compost en/of mest onder de pot. Vijvermanden werken ook prima.

zomer

Omdat canna’s in korte tijd vanuit een kale wortelstok een massa bladeren en bloemen produceren, hebben ze veel vocht en voedingsstoffen nodig. Voeg daarom een royale hoeveelheid organische mest(korrels) en compost toe aan het plantgat. Ook tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Canna’s geef je niet te snel teveel mest.

Dat geldt nog sterker voor canna’s in potten. Mest canna’s in potten bij voorkeur bij met een meststof met een hoog kaligehalte (bijvoorbeeld NPK 7-14-28). Ondanks hun hoogte hoef je canna’s niet op te binden. De stengels zijn stevig genoeg.

Voorkom dat de bloemen nat worden bij het water geven dan blijven ze langer goed.

Mocht blijken dat een Canna toch op de verkeerde plek staat, of het in een pot toch niet zo goed doet dan kun je ze het hele seizoen door verplanten, wel zeer goed water geven.

Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert te herbloei, soms zijn er duidelijk nieuwe bloemaren zichtbaar . Behalve als je zaad wilt winnen.

Herfst

Na de eerste nachtvorst, als blad en bloemen zijn bevroren, moeten de wortelstokken met kluit en al worden gerooid. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af. Canna’s uitgraven en met aarde en al bewaren. De kluit voorkomt dat de wortelstokken te veel vocht verliezen. Controleer desondanks tijdens het bewaren af en toe of de wortelstokken toch niet aan het uitdrogen zijn. Maak ze zo nodig een beetje nat.In pot gekweekte canna’s kun je met pot en al laten overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van minimaal 9 graden.. Zorg dat de wortels niet te nat zijn, dan gaan ze rotten en schimmelen

Als je de canna’s met pot en al had ingegraven, de potten uit de grond trekken, Er blijven gaten achter die je kun vullen met een (even grote) pot met voorjaarsbollen of winterplanten.

Vermeerderen

Delen

Canna’s kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden waarbij je zorgt voor minimaal 1 liever 2-3 groeipunten per stuk.

Zaaien

canna indica
canna indica een jaar verder

Behalve delen kun je Canna’s ook zaaien. De zaden zijn zo groot als erwtjes en bikkelhard. Ze hebben een bolle en een platte kant. Voor een snellere kieming is het beter om de bolle kant met een vijl of schuurpapier te bewerken, tot het witte gedeelte van het zaad te voorschijn komt. Gebeurt dat niet, dan duurt het kiemen minstens een jaar, anders een week of wat! Week de zaden een etmaal in lauwwarm water, stop ze in een potje met zaaigrond en zet ze in de vensterbank. In maart gezaaide planten kunnen hetzelfde jaar nog bloeien. Op een koele, droge plek houd het zaad lang z’n kiemkracht.

Ziektes en plagen

Canna’s hebben weinig last van ongedierte. Jong nog opgerold blad wordt soms aangevreten door slakken. Als het blad zich dan ontrold krijg je dan een reeks van ontsierende gaatjes.

Canna virus

Veel canna’s leiden onder een virus ziekte, slechte groei, verkleurd blad, een kwijnende plant zijn de kenmerken. Soms legt de plant het loodje. Er is niet veel bekend over de ziekte. Sommige canna’s hebben er veel last van andere minder. Als een plant ziek blijkt uitgraven en weggooien, er is geen remedie bekend.

SOORTEN EN CULTIVARS

Koop nooit slappe of uitgedroogde rhizomen, zorg ervoor dat je de wortels kunt bekijken en informeer of de planten virus vrij zijn. Veel canna’s in tuincentra zijn onbenoemd ( rood, geel, oranje).

De canna’s die hier te koop zijn, zijn meestal hybriden (kruisingen); ze worden door de kweker ‘gemaakt’. Er zijn ongeveer negen echte soorten, die in de natuur voorkomen. Canna glauca bijvoorbeeld, groeit in Zuid-Amerika in moerassen en langs rivieren. Ook in de tuin zijn sommige canna’s bruikbaar als oeverplant. Voor deze toepassing is onder andere Canna glauca ‘Panache’ (lichtgele bloemen en een roze hart) geschikt. Canna Edulis (syn van C. Indica) die groeit in zuid en midden amerik is een eetbare soort, de wortels leveren zetmeel.

Zoals vaker voorkomt bij soorten die veel gekweekt worden en waarvan er veel hybriden en kruisingen zijn is er veel dubbelle naamgeving (synoniemen) en verkeerde naamgeving. Zo zijn bij de een C. coccinea, C. compacta, C. discolor, C. patens en C. speciosa aparte soorten terwijl de ander ze als varieteiten van C. indica ziet. Hetzelfde voor de eetbare C. Edulis. De C. ‘Pretoria’is een van de synoniemen van ‘Straita’, terwijl soms de ‘Stuttgart’ ook onder deze naam te koop is.

Kies voor afmeting, bladkleur en bloemen, niet voor een naam.

Canna ‘Brilliant’

groen blad en vrij grote, helderrode bloemen. Blijft relatieflaag en doet het goed in een pot.

Canna ‘City of Portland’ (syn. ‘Orchid’)

Compacte plant met groen blad en grote, zalmkleurige bloemen. Geschikt voor een pot.

Canna ‘Durban’ (syn. ‘Phasion’; ‘Tropicanna’)

canna durban
canna durban

Bruin gestreept blad, de jonge bladeren neigen naar roze. Grote oranje bloemen in dichte trossen. Geschikt voor een pot.

Canna ‘En Avant’ (syn. ‘Golden Bird’)

Populaire en makkelijke plant. Met appelgroen blad en geel met rood gespikkelde bloemen. Een van de beste gevlektbloemige canna’s.

Canna ‘Endeavour’

Heeft smal groen blad en vrij kleine irisachtige bloemen die smalle trossen vormen. Deze cultivar behoort tot de zogenaamde watercanna’ s, die zich het best ontwikkelen langs de kant van een vijver. Een forse groeier die vrij hoog wordt.

Canna ‘Louis Cottin’

Bruinbladige canna, waarbij de abrikooskleurige, grote bloemen mooi tot hun recht komen. Compacte groeiwijze, dus geschikt voor in een pot.

Canna ‘Lucifer’

Onovertroffen groenbladige Canna met tweekleurige (rood met gele rand) bloemen. Een van de beste cultivars voor een pot.

Canna ‘Mrs. Oklahoma’ (syn. ‘Los Angelos’; ‘Pink President’)

Heeft groot groen blad en forse, rozerode, gladioolachtige bloemen.

Canna ‘President’

Forse cultivar met grote groene bladeren en helderrode, gladioolachtige bloemen. Een van de makkelijkste canna’s voor de volle grond.

Canna ‘Striata’ (syn. ‘Pretoria’ ; ‘Malawiensis Variegata’;’Bengal Tiger’ )

canna pretoria

Populaire, bonte canna voor de volle grond of kuip met groengeel gestreept blad, paarsachtige stelen en oranje bloemen.

Canna ‘Richard Wallace’ (syn. ‘King Midas’)

Forse, groenbladige canna met heldergele bloemen. Een makkelijke canna, die bij uitstek geschikt is voor de volle grond.

Canna ‘Rosmond Coles’

Compacte plant die lijkt op ‘Lucifer’.Groen blad en grote, rode bloemen met soms een gelerand. Geschikt voor potten.

Canna ‘Semaphore’ (syn. ‘Pacific Beauty’)

Een forse, bruinbladige cultivar met geeloranje, irisachtige bloemen.Uitstekende plant voor de volle grond.

Canna ‘Stuttgart’ (syn. C. ‘Striata’).

Lang, smal, kleurig tot witbont blad en abrikooskleurige bloemen. Deze opvallende canna staat het liefst een beetje in de schaduw. In de volle zon wordt de plant veel minder bont. Heeft veel vocht nodig om goed te kunnen groeien. Wordt wel 2 m hoog.

Canna ‘Taroudante’

en groenbladige, vrij compacte canna die bloeit met goudgele bloemen met oranjerode vlekjes. Geschikt voor in een pot.

Canna ‘Warszwewczii’

Een van de mooiste cultivars met kleine, rode bloemen. Zwarte stengels en donkergroen blad met en donkere nerven en randen. Tamelijk compact en geschikt voor een pot.

Canna ‘Wyoming’

Forse bruinbladige canna met zachtoranje bloemen op lange stengels. Voor de volle grond.

Canna Musafolia (‘Banana Canna’)

Canna Musafolia 'Rubrum'

Dit is een grote soort van de Canna types, met grote op bananen lijkende groene bladeren, met een rode nerf en steel. Ze kunnen makkelijk 3-4 mtr groeien in één seizoen, ze groeien dus ook veel harder als bijvoorbeeld de Musa Basjoo. Voor de smalle rode bloemen is ons seizoen te kort. Als de wortels ’s winters afgeschermd worden, overleeft deze canna buiten.
Van deze soort is er ook een variant (rubra/rubrum) met volledig rode bladeren.

Meer info

28 gedachten over “Canna

 • 11 juni 2016 om 14:56
  Permalink

  Ik heb ongv 2 weken geleden een Canna gekocht met donkere bladeren en er zit een knop in waarvan ik vermoede dat als het uit zou komen het donker oranje zou worden. Ik heb deze Canna in een ruime pot gezet en al die tijd genoeg water gegeven. Tot mijn verbazing zag ik vandaag dat de knop uitgedroogd was. De bladeren zien er wel goed uit. Nu is mijn vraag komen er nog meer knoppen in de Canna?

  Graag ontvang ik van u een antwoord.
  Bijvoorbaat dank

  Beantwoorden
  • 11 juni 2016 om 17:50
   Permalink

   Soms maakt de plant een tweede bloemscheut anders volgens jaar weer.

   Wellicht teveel water en de zaak is nu rot?

   Beantwoorden
  • 29 juli 2016 om 09:27
   Permalink

   Heb je de Canna buiten of binnen staan, buiten in de warmte krijg je wel nieuwe knoppen en scheuten met bloemen?

   Beantwoorden
   • 16 juni 2019 om 20:07
    Permalink

    kan je allergiscj zijn voor de canna wanneer deze binnenshuis in bloei staat. ik heb 2 grote planten met groen blad en rode bloemen in huis

    Beantwoorden
 • 5 juli 2016 om 10:34
  Permalink

  wij hebben deze mooie plant gezien in een familie-tuin vanmijn zus in almelo.
  prachtig op een rustige zon rijke plaatsuit de wint.
  op zoek naar de plant kom ik de plaats middelburg tegen, is dit in belgie of in zeeland?
  miep geuze wonende in st laurens (popkensburg)

  Beantwoorden
  • 11 september 2016 om 15:33
   Permalink

   ik heb de canna staan in mijn tuin hier in Adegem ik heb ze nu al 4jaar dit jaar zijn ze zeer
   mooi gewoden grtjs

   Beantwoorden
   • 10 oktober 2016 om 14:06
    Permalink

    info over canna,wat doe jij in de winter met je plant,
    ik was van plan na de eerste nachtvorst en het afsterven van de bladeren de planten af te snijden en het wortel gedeelte te laten zitten en af te dekken zodat de vorst er niet aan kan,is dit een goed ideee of moet de plant gerooid worden om te overwinteren,graag even je meningomdat jij al 4 jaar canna’s teelt

    Beantwoorden
    • 19 maart 2017 om 23:52
     Permalink

     Ik wil graag Cana’s plaatsen voor een hek ..kop ik beter bolle’ of ineens een plant en ik heb er ongeveer een 1.30 cm plaats kan ik er dan ongeveer 4 zetten alvast bedankt grtjs.Marina

     Beantwoorden
    • 19 maart 2018 om 11:47
     Permalink

     Beste Willy. Het is al bijna drie jaar geleden dat jij om een antwoord vroeg. Ik lees jouw vraag nu pas. Ik hou mijn Canna’s al vele jaren over. Niet moeilijk hoor. Het enige wat wel moeilijk is, vind ik, het uit de pot halen en in houdbare stukken verdelen van je Canna’s.
     Om dit op te lossen bedacht ik het volgende. Ik zet mijn gewortelde en tot planten gegroeide Canna’s in het voorjaar (mei, juni) in een grote pot waarin ik eerst een plastic zak heb geplaatst. In het najaar zijn ze makkelijker uit de pot te verwijderen. Nu nog het uit elkaar halen van de wortels. Met werkhandschoenen aan lukt dat wel.
     Wil je nog wat weten dan hoor ik het wel
     Groeten van Cas

     Beantwoorden
     • 16 augustus 2019 om 01:37
      Permalink

      beste Cas,
      Je kunt onderin de pot ook potscherven over de gaten doen en als de plant eruit moet, kan je die er makkelijk uitkrijgen door met een (bamboe)stok vanonder door de potgaten de kluit omhoog te drukken. Dit gaat altijd en als je de pot horizontaal houdt nog eenvoudiger. Succes!

 • 7 april 2017 om 17:45
  Permalink

  Ik had een groot aantal zaden van mijn twee canna’s bewaard. Het afvijlen of afschuren van de zaden lukte niet. Ik heb ze toen maar enige tijd in een bakje water gezet. Twee weken geleden heb ik een paar zaden in de stek- en zaaigrond gestopt en in een mini kweekkas gezet, in de kamer in de zon. Tot mijn verbazing zag ik gisteren dat de zaden al ontkiemd waren. Ik ben benieuwd of ik ze nu ook groot en in bloei krijg.

  Beantwoorden
 • 16 april 2017 om 11:32
  Permalink

  Kan ik een canna plant in een hele grote bak doen er kan 60 liter aarde in
  Groetjes Kathleen

  Beantwoorden
 • 9 juli 2017 om 14:21
  Permalink

  Zittende zaden van de rode cannabis in dikke knopen aan een tak? En kan ik daar de zaden uithalen?

  Beantwoorden
 • 30 juli 2017 om 19:11
  Permalink

  Onze canna generalis heeft dikke groene puntige balletjesvaan de uitgebloeide bloem… Zijn dit de zaden??

  Beantwoorden
 • 12 maart 2018 om 17:27
  Permalink

  Ik heb al vele jaren canna’s. Na de zomer haal ik ze uit de pot en verdeel de kluit in potzame stukken. Die stukken bewaar ik in een donkere plastic zak. Omstreeks eind maart zet ik ze opnieuw in een pot. Eind mei verpot ik de plantjes, (want dat zijn het inmiddels) in een grote pot en plaats deze pot(ten) in de tuin. Goed verzorgen, veel water, eens in de week bemesten, en je hebt de rest van het jaar prachtige planten met prachtige bloemen.

  Beantwoorden
 • 5 augustus 2018 om 08:21
  Permalink

  Kan je canna cleopatra vermeerderen door te zaaien ? Ik lees nogal tegenstrijdigheden hierover. De zaadjes zijn enorm klein, ongeveer grootte van kiwizaadje.

  Beantwoorden
  • 5 augustus 2018 om 21:22
   Permalink

   canna zaden hebben de afmeting van een kleine erwt. in ieder geval een stuk groter dan een kiwi zaadje . klinkt als onbevruchte zaden.

   en dan nog heb je met gekweekte kruisingen het probleem dat het zaad weer een kruising is en je dus niet weet wat eruit komt

   Beantwoorden
 • 22 augustus 2018 om 09:31
  Permalink

  Ik heb een canna in pot op mijn balkon, zit ook nog een hedra bij , moet ik die ook uit de pot halen, of kan ik hem afdekken, zo ja met wat voor materiaal ?
  Het balkon is op de 4de verdieping, graag een antwoord, ik zou hem niet graag verliezen, want hij is zo mooi, b v b mijn dank, grtjs Nel de Cock.

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2018 om 08:09
  Permalink

  wat zijn nu die groene balletjes aan mijn plant is dat zaad hoor ik graag wat over

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2018 om 16:23
   Permalink

   Dat zijn zaaddozen waarschijnlijk zonder bruikbare zaden. Als ze er wel in zitten zijn het harde bolletjes 2-4 mm in doorsnede.

   Beantwoorden
 • 18 september 2018 om 07:13
  Permalink

  Hallo,
  Kan ik de zaden al uit de zaaddozen halen, als deze nog vers en “vochtig” zijn en de zaden nog lichtbruin tot bruin of moet ik wachten tot de zaaddozen ingedroogd zijn en de zaden zwart?

  Beantwoorden
 • 6 oktober 2018 om 14:36
  Permalink

  Dit jaar heb ik moeras cannas in de vijverborder geplant.
  Ze hebben prachtige roodbruine bladeren en rood/oranje bloemen.
  Ik zou ze graag willen overhouden.
  Zou dat op dezelfde manier lukken als met de andere cannas?

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2018 om 13:10
  Permalink

  Wanneer kunnen we canna’s beschermen tegen de winter’vorig jaar (winter) blijven zitten in de volle grond en heb deze zomer enorm veel bloemen gehad tot nu nog’

  Beantwoorden
  • 19 november 2018 om 12:33
   Permalink

   Dan heb je waarschijnlijk geluk gehad, want meestal vriezen ze dood.
   Misschien staan ze op die plaats wel heel gunstig, of woon je vlak bij de kust, maar ik zou het risico niet nemen en zou ze binnen halen.
   (Haal anders de ene helft eruit en laat de andere helft in de volle grond zitten en kijk in het voorjaar naar het resultaat.)

   Waarschijnlijk zijn de bladeren al wat bevroren? (verkleurd)
   Hier (binnenland) wel in ieder geval. Ik heb ze gisteren dus afgeknipt en naar binnen gehaald.

   Beantwoorden
 • 19 november 2018 om 12:22
  Permalink

  Ik laat mijn Canna’s overwinteren in een grote pot op zolder. Daar staan ze niet te licht en vorstvrij.
  Ze hebben dit jaar wel zomers gebloeid, ik heb de uitgebloeide bloemen verwijderd maar geen herbloei helaas. Wel een enorme kluit gekregen met allemaal rhizomen en ook al uitlopers met prachtig tropisch groen blad.

  Zodra het voorjaar wordt zal ik de pot wat lichter zetten en eventueel wat water erbij. Na half mei zet ik de pot pas buiten.
  Komend jaar blijven ze in die pot staan, aangezien het wemelt van de slakken in de tuin.
  Voor komend jaar komt er een nieuw soort bij mijn verzameling. De Cleopatra. Die zet ik dan ook weer in een grote pot.
  De grote soorten wil ik als haag gaan gebruiken, voor privacy op het terras.

  Beantwoorden
 • 28 juli 2019 om 07:07
  Permalink

  kan iemand mij zeggen waar ik de planten kan kopen en/of de zaden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *