Mango

Mango – Mangifera indica

De Mango komt uit India en Zuid-Oost-Azie, en is er in alle soorten en maten.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in de vruchten, pas op met huidcontact

Mango zaaien

Haal de pit uit de vrucht en maak om schoon
Het is niet moeilijk een mangozaad te laten ontkiemen. Er zijn alleen twee problemen:

 1. De vruchten worden onrijp geplukt, hierdoor heeft het zaad weinig reserve voedsel en dus kracht om te ontkiemen. Dit is te verhelpen door de kern uit zijn behuizing te halen. Aan een kant van de pit zit een oog (een soort lidteken) aan deze kant zit de kiem. Maak de pit aan de andere kant open. Prik een mes tussen de twee helften en wrik de pit open. Dit gaat makkelijker als je eerste een dun randje van de schil haalt. De kern ziet eruit als een forse platte pinda, aan de kant waar het oog zat kun je de kiem zien zitten.
 2. De vruchten worden bestraald (kobalt) om het rijpingsproces te sturen. Dit veroorzaakt vernietiging van het genetisch materiaal. Het zaad ontkiemt, de eerste blaadjes vormen zich langzaam (dit is normaal) maar daarna is het einde oefening.

Leg de pit plat op vochtige potgrond, en duw hem licht aan zodat de pit rondom de grond raakt, afdekken is niet strikt noodzakelijk. Een andere mogelijkheid is om de pit met de kiem naar boven in de grond te steken, zodat de kiem net onder de grond zit.

De kiem moet vervolgens warm en vochtig worden gehouden. Meestal kiemt de pit binnen enkele dagen. Eerst komt er een wortel, later de eerste blaadjes.

Na het vormen van de eerste blaadjes staat de groei vaak even stil. Daarna is het afwachten, als je een genetische mutant hebt ( zie over de straling boven ) zal de groei niet meer verder gaan. Anders zal de mango uitgroeien tot een plant met mooi glimmend blad. Zomers kunstmest en oppassen voor koude. Meeste kans maak je met vruchten uit de biologische teelt.

Mocht je willen oogsten is het raadzaam eerst naar een warm land te verhuizen of een warme kas aan te leggen. In ieder geval moet de mango om bloemen te vormen in de herfst droger staan. Bloemen met de hand bestuiven. Mocht je mango vruchten maken, kun je de onrijpe vruchten gebruiken voor jam of chutney.

3 gedachten over “Mango

 • 5 april 2017 om 16:35
  Permalink

  Ik heb een ge├źnte mango die bloemen krijgt wat moet ik doen om vrucht te krijgen ? Graag een antwoord,dank allard

  Beantwoorden
  • 5 mei 2017 om 10:33
   Permalink

   Hallo Allard, gewoon met een klein kwastje over alle bloemen gaan en dan afwachten of er bloemen bestoven zijn.
   Dat lukt meestal wel, en er hoeven maar een paar bloemen te werken anders word de boom teveel belast!

   Beantwoorden
 • 2 januari 2018 om 18:18
  Permalink

  mango zaden ontkiemen heel gemakkelijk binnen twee weken de tip plaats de pitten in een zak met uit bijna uit gedroogde petgrond en zet het in een donkere warme droge plek na twee weken komen er al wortels uit

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *