Strelitzia

Strelitzia

De Strelitzia is ook wel bekend als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem. De paradijsvogelbloem behoort tot de familie van de Musaceae, waartoe ook banaan behoort. De verwantschap met de banaan komt vooral tot uiting in de grijziggroene, lepelvormige, lange bladeren. Het blad en de bladstelen zijn volkomen glad en groeien uit ondergrondse stengels. De paradijsvogelbloem is een polvormende, vaste plant. Strelitzia groeit van nature in Zuid-Afrika.

Er zijn 4 verschillende soorten, namelijk:

  • Strelitzia reginae
  • Strelitzia parviflora
  • Strelitzia alba
  • Strelitzia nicolai

Strelitzia reginae is daarvan de bekendste. De plant kan tot één meter tachtig hoog worden bij een breedte van circa een meter. Het is een groenblijvende plant met een doosvormige vrucht. Een paradijsvogelbloem is in z’n uiterlijke verschijningsvorm vooral mooi van opbouw. Sierlijk opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een fiere hanenkam op een grijsgroene bloemschede. De bloem heeft de sierlijkheid van een keurige kuif.

Verzorging

Strelitzia reginae is een niet zo moeilijk te houden plant. De plant moet wel vorstvrij overwinteren. In nachtvorstje wordt de plant meestal niet fataal. Zeker in combinatie van wind is er echter wel kans op bladschade (zwarte verkleuring). Bij mij staan de planten binnen vrij donker met matig licht, niet ideaal. Beter is een lichte plek, zoals een serre.

Strelitzia verlangt veel licht. De plant verdraagt echter geen direct, heet zonlicht. Bij een normale luchtvochtigheid behoudt de plant mooi, groen blad. In de zomer kan de plant buiten staan. Elke dag gieten en om de week vloeibare kamerplantenmest. Bemest vanaf het begin van de lente tot aan het begin van de herfst. Strelitzia mag absoluut geen natte voeten hebben en houden. De potgrond moet goed drainerend zijn. Als grond kan een goede kwaliteit potgrond worden genomen. Plant de strelitizia als het kan in kleihoudende grond, ik heb zelf prima ervaring in Cocopeat. De strelitzia maakt flinke, dikke wortel, zorg er daarom voor dat de pot niet tot de rand toe gevuld is. Voeg hier eenderde deel fijn grind, perlite of geëxpandeerde kleikorrels aan toe. Breng onder in de pot een laag grind of kleikorrels aan. Zorg voor een klinke pot. Begiet de plant na het ver- of oppotten matig tot hij tekenen van groei vertoont. Strelitzia bloeit pas in het vierde jaar of later. Hybriden van Strelizia bloeien soms al na twee of drie jaar. De bloeiperiode bedraagt vanaf de lente een aantal maanden. Knip uitgebloeide bloemen weg. Vanaf de herfst en gedurende de winter weinig water geven. Verpot de plant pas als hij (letterlijk) uit de pot barst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Citrus houdt de strelitzia van krappe potten.

Problemen

Soms kan de plant last hebben van schildluis. Deze op minischilpadjes lijkende luissoort zit vooral aan de onderkant van het blad. Veeg ze er met de vingers, of anders een keukenpapier vanaf. Te bestrijden met Vital (Ecostyle) of Lizetan Plantenspray (Bayer). Rotting aan stengels en blad wordt veroorzaakt door te veel water geven of water dat in de pot blijft staan. Dit komt vooral ’s winters voor.

Als Strelitzia weinig of geen bloemen vormt, is de mogelijke oorzaak te vaak verpotten of een te grote pot. Verwaarloos de plant eens flink: koud tot hele lichte vorst en weinig water voor een tijdje.

2 gedachten over “Strelitzia

  • 30 maart 2018 om 11:22
    Permalink

    Bij mij komt er altijd een stengel in met een miniplantje en een soort bloem. Kan ik dat miniplantje stekken? Ik heb hem als op water gezet, maar dat lukt niet.

    Beantwoorden
    • 9 juni 2021 om 11:50
      Permalink

      Je kunt het miniplantje met een scherp mes van het moeder rhizoom afsnijden recht naar beneden.
      Het miniplantje met rhizoom overplaatsen in nieuwe potgrond en goed vochtig houden en uit de zon.
      Na een paar weken moet er nieuwe groei zichtbaar worden.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *