Protea

Protea’s leven op arme tot zeer arme grond, licht zuur. Protea’s zijn extreem efficient in het gebruik van meststoffen. De fijne wortel nemen alles op wat ze tegenkomen. Een normale bemesting met vloeibare plantenmest zal zeker een vlotte dood van de plant tot gevolg hebben. Lichte bemesting met een organische bemesting is van tijd tot tijd nodig. Gebruik mest zonder Phosphor. ( dus een NPK van x-0-x)

Protea hebben heel fijne wortels, de makkelijk beschadigen. Elke verstoring van de wortels dient vermeden te worden: verpotten, aanraken, schoffelen. Protea dienen daarom zo min mogelijk verpot te worden. Water geven bij zaailingen voorzichtig, alleen met een nevel.

Protea zijn gevoelig voor schimmels, als de wortels beginnen te rotten/schimmelen is het al te laat. Eens per week water geven en een zeer goed door latende grond helpen schimmels te voorkomen. Van tijd tot tijd een weinig schimmelwerend middel door het gietwater helpt voorkomen.

Sinds afgelopen winter probeer ik Protea uit zaad op te kweken. Met matig success, ontkiemen lukt vaak nog wel maar kort daarna vallen ze om (1 keer letterlijk met dank aan de kat). Maar na veel proberen heb ik een tiental planten.

Ondertussen staan de planten in aardewerken potten gebruiken van 30-45 centimeter. Hopelijk kunnen de planten daarin een aantal jaar vooruit. Doordat het poreuze aardewerk vocht verdampt blijft de pot koeler.

1 Jaar oude Protea in potten overwinteren binnen.

Grondmengel

De grond moet goed doorlatend zijn, minimaal voedingsstoffen bevatten en licht zuur zijn.

Bijvoorbeeld:

 1 deel Grof zand
 2 delen Turf
 2 delen Perlite

Mijn zaailingen houden het al lang vol in gewone stekgrond. Ik heb een Protea opgepot in een 30 centimeter pot en die lijkt tevreden in stekgrond met wat grof zand en grove naaldbomen boomschors, hoewel ik me iets zorgen maak over het rotten van de boomschors.

De overige gaan binnenkort in het bovenstaande mengsel

Water

mijn ervaring is dat het geven van water uit de kraan de plant kapot maakt. Resultaat is dat bladeren en stelen zwart worden. Oorzaak is de kalk uit het kraanwater. Heb een Protea uit Zuid Afrika waar ik na 2 weken leidingwater geen bloemknop meer aan over had. Op het moment dat ik overstapte op regenwater (Bar Le Duc is ook goed, maar wat duurder;-) hield de achteruitgang op en later kwam er weer groei in de vorm van heel veel mooi blad. Nu hoop ik dat er nog bloemen gaan komen.
(met dank aan Wim Walraven)
Protea Nana

Protea Zaden

11 gedachten over “Protea

 • 29 april 2016 om 12:31
  Permalink

  Hallo Wim,
  Mijn naam: Nico Kerkhoff en ik woon in Waddinxveen.
  Ik ben op zoek naar Protea’s die ik als planten wil kopen.
  Het is echt niet makkelijk deze te bemachtigen.
  Weet jij een kwekerij die ze verkoopt???

  Beantwoorden
  • 24 januari 2019 om 14:31
   Permalink

   Flink wat later, maar bij de plantenhal in rhoon zijn ze nu te koop €2.95 met ongeveer 4 bloemen

   Beantwoorden
 • 24 mei 2016 om 18:03
  Permalink

  Hoi Wim,

  Zou je misschien meer details kunnen geven over het opkweken van zaailingen? Ik heb nu al 2 maanden lang een stuk of 40 zaadjes is potjes binnen staan met een soort gelijke grondmengsel, maar zonder succes.

  Kweek jij ook binnen of maak je gebruik van een kas of iets dergelijks? Hoe zit het met licht en watergeven?

  Beantwoorden
 • 7 augustus 2017 om 09:27
  Permalink

  Geachte protea leifhebbers Hoe kom ik aan de zaden? Ik wil het dolgraag proberen ..ik heb wel een serre.Ik hoop dat er iemand is die mij kan zeggen hoe ik aan de zaden kan komen groet anna van welie

  Beantwoorden
  • 25 februari 2018 om 15:28
   Permalink

   Hallo ,

   Wij komen net uit Kaapstad en daar hebben we in een winkeltje op de tafelberg een eierdoosje met zes soorten Protea gekocht en op het doosje staat :Fine Bush People.Co.Za en wellicht kan via een mailtje naar:Julie@FineBushPeople.co.za enkele zakjes met zaden aanschaffen !

   Veel succes

   Beantwoorden
 • 27 oktober 2017 om 13:07
  Permalink

  Ik zou graag protea’s willen filmen alsof ze in de natuur voorkomen. Kan dit bij jullie. Zo ja, welke maand past het best.

  Beantwoorden
 • 22 februari 2018 om 16:10
  Permalink

  bij Vreekenszaden kun je de zaden bestellen

  Beantwoorden
 • 4 februari 2019 om 09:40
  Permalink

  Een goedemorgen,

  Is het mogelijk om een Protea plant te kopen van u?

  Mvg Christian

  Beantwoorden
 • 18 februari 2019 om 13:33
  Permalink

  Ik heb een vraag. Kan het zijn dat iemand allergiesch is voor de Protea?

  Beantwoorden
 • 16 maart 2019 om 12:04
  Permalink

  Hallo
  Moet men de Protea,s terug snoeien en oude bloemen verwijderen na de winter.
  mvg Jan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *