Cherimoya

Annona cherimolia

Cherimoya, Suikerappel

Familie: Annonaceae

Herkomst: Centraal- en Zuid-Amerika

De cherimoya is een groene, ronde, vrucht met grote schubben. De schil van de vrucht verkleurt zwart-paars wanneer de vrucht volledig rijp is. Binnen het witte zachte vruchtvlees bevinden zich grote zwarte pitten, deze zijn oneetbaar. De vrucht smaakt naar aardbeien en ananas.

De cherimoyaboom is afkomstig van de hooglanden van Peru. Het is een kleine boom tot 7 meter hoog met enkelvoudige, gave, afwisselende bladeren. In de lente werpt de boom zijn bladeren af en ontwikkelt hij nieuwe bladeren en bloemen. Later op het jaar kunnen er nog twee dergelijke groeiperiodes volgen. De bruine of rossig-gele bloemen zijn drietallig met vele vruchtbeginsels, deze vergroeien tot één besachtige vrucht.
De plant heeft geen speciale voorkeur voor een bepaald bodemtype maar groeit op alle bodems zolang deze maar doorlatend zijn en er veel water voorhanden is. Wel belangrijk is de hoeveelheid licht.

Laat de zaden, op een warme plaats, ontkiemen in zuiver (kalkvrij), vochtig zand. Dit proces duurt 2 tot 3 weken. Eénmaal dat de planten een stevig wortelstelsel gevormd hebben kunnen ze opgepot worden in een vrij schraal bodemmengsel, zoals cactusgrond. Wen de cherimoyaplant geleidelijk aan zonlicht en plaats hem zo licht mogelijk. Geef niet teveel water, de boom is beter bestand tegen droogte dan tegen wateroverlast. Onder dergelijke omstandigheden kan de plant een tweetal meter hoog worden, en misschien komen er wel vruchten aan. Verser kan het niet. Een nauwe verwant van de Cherimoya kan u in de tuin kweken. De Pawpaw of Asimina triloba is volledig winterhard en geeft vergelijkbare vruchten.

3 gedachten over “Cherimoya

  • 7 oktober 2018 om 02:39
   Permalink

   De vruchten zijn nu verkrijgbaar bij de Lidl. Heb je gelijk een aantal zaden.

   Beantwoorden
 • 14 juli 2017 om 18:16
  Permalink

  waar kan ik de planten bestellen om in mijn tuin te plantem?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *