Echium

Echium wildpretiiSlangekruid

De meeste soorten groeien van nature op het eiland Madeira, op de Kanarie Eilanden en in Australië.

Echium pininana

Zaaien in het voorjaar, bij voorkeur op warmte (21ºC), na kieming normale kamertemperatuur. Als de plant voldoende echte bladeren heeft (6+) verpotten en hun definitieve container of pot. De plant kan zeer slecht tegen verstoring van de wortels. Als de temperatuur boven de 10 graden blijft kan de planten naar buiten.

Het eerste jaar vormt de plant een roset (diameter tot 1 meter), na een vorstvrije overwinteren schiet de plant dan in het tweede jaar (soms pas derde) naar tot drie-vier meter hoogte.

Houd niet van vochtige voeten nog van overmatige koude. Lastige broeder, ik ga het dit jaar proberen.

Echium candicans

Op Madeira, de Canarische eilanden en de Azoren groeien deze planten struikvormig en worden ze ongeveer twee meter hoog. Vanwege haar forse postuur en prachtige bloeiwijzen wordt Echium candicans ook wel ‘de trots van Madeira’ genoemd. Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders worden aangetrokken door de bloemaren die aan het einde van de grijsbebladerde scheuten verschijnen. De bloemen van alle struikvormige Echium-soorten zijn lila tot hemelsblauw en verschieten tijdens de bloei naar roze. Ook
witte of witgestreepte bloemen komen voor.

De struiken groeien tegen vochtige hellingen, waar ze vaak in gedeeltelijke schaduw staan. Ook bij ons is enige bescherming tegen de felste middagzon gewenst. Zet de kuipen wel zo warm mogelijk. In de zomer geeft u rijkelijk water, maar het overtollige water moet goed kunnen afvloeien. Gebruik daarom een humusrijk grondmengsel dat uiterst poreus is, zodat de gevoelige wortels niet kunnen rotten. In de winter hebben de struikechiums een lichte, koele standplaats nodig waar het eigenlijk niet warmer dan 14 C mag worden. Tijdens hun overwintering verbruiken ze nauwelijks water.
Kan geen temperaturen onder de 5 C verdragen.

Echium webbii

Echium webbii lijkt sterk op E. candicans. Ze is inheems op het Canarische eiland La Palma, waar ze in de schaduw van Pinus canariensis tegen beboste hellingen groeit. De rotsige grond hier is bedekt met verterende dennennaalden en daarom kunt u de plant bij u thuis het beste een iets zure potgrond geven. Voor verdere verzorging zie de E. candicans Kan geen temperaturen onder de 5 C verdragen.

2 gedachten over “Echium

 • 21 mei 2019 om 06:27
  Permalink

  Beste heer/mevrouw,
  Dank voor uw website met informatie. ik denk echter dat uw foto bij echium pininana niet klopt. De foto is waarschijnlijk een hybride met e. Wildpretti want pininana bloeit blauw. Verder is ze te onderscheideb door een meer opgerichte groei en breder blad. Zelf kweek ik sinds 2005 voornamelijk wildpretti van zaad. Ze is winterhard tot -8 mits afgeschermd tegen regen en wind De bovengrondse delen zijn bij lage temperaturen gevoelig voor rot. Pininana is door de opgerichte groeiwijze minder gevoelig voor rot en verdraagt temperaturen tot -5 en mogelijk lager. Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • 21 mei 2019 om 06:38
   Permalink

   Hartelijk dank voor de feedback. Kan best zijn dat dit geen pininana is, foto is bedoelt als illustratie kan best zijn dat het geen pininana is. Ik heb de foto verplaatst om deze verwarring te voorkomen. Er is trouwens wel een roze variant van de pininana maar de kelkbladeren (?de bladeren tussen de bloemen door) zien er inderdaad anders uit.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *