Yucca

Met vriendelijke toestemming van: http://www.mexicangardens.com

Het geslacht Yucca bestaat uit een groot aantal soorten met een variatie stamloze tot stamvormende yucca’s van 50 cm tot wel 15 meter hoogte!
Het blad verschilt in dikte en kromming, een eigenschap die belangrijk is bij de identificatie. De meeste bladeren lopen uit in een punt die varieert van stomp tot levensgevaarlijk scherp.
De wortels zijn sterk, vezelachtig en draadvormig en sommige soorten maken via de rhizomen nieuwe planten aan, welke er voor zorgen dat bij schade van de moederplant, zoals wildbranden of vorstschade in onze tuin, er vanuit de basis nieuwe planten opschieten, ook al is de moederplant vernietigd.
Yucca’s zijn zeer geschikt als kuipplant in serres (koud en warm) en binnentuinen en patio’s , en met een beetje meer risico voor buiten.

Yucca’s in de tuin planten:

Hoewel de yucca’s, net als agaven, soms zéér winterhard zijn, kunnen ze door onjuiste verzorging toch na een bepaalde winter sneuvelen. Dit heeft niets met de vorstbestendigheid te maken, maar komt omdat yucca’s gevoelig zijn voor vocht, en in de wintermaanden is de vochtigheid op zijn hoogst en kan rotting van de kruin (groeipunt) optreden. Enige bescherming in de natste maanden is dus aan te bevelen.
Met winterhardheid vervult uiteraard het wortelgestel een zeer grote functie; deze dient ontwikkeld te zijn voordat de winter begint! Ook door een te late of onjuiste aanplanting kan uw plant sneuvelen. Zorg verder bij aanplant voor een zeer goede drainage. Een te hoge grondwaterstand is dodelijk doordat wortelrot kan optreden; een ondoordringbare grondlaag leidt tot een te vochtige bodem, dus drainage is bij deze en ook andere zonminnende succulenten een eerste verzorgingseis. De ondoordringbare laag dient volledig te worden verwijderd, tot miminmaal 60 cm, bij yucca’s liefst 1 meter diep. Hier dient dan een 20 cm dikke laag grind of hydrokorrels in gestort te worden en daar bovenop komt dan gemengde zandgrond, geelzand en fijn grind of perliet.
Rondom de hals of stam van de plant dient u dan grind, keien of grof lavaliet aan te brengen, zodat er geen vocht tegen de plant of stam aan blijft staan. Bij sommige stamvormende yucca’s zoals bijv. de Y. Treculeana treedt snel stamrot op als er natte grond tegen de stam aan ligt.

Yucca’s uit de pot halen:

Hoewel de wortels normaal sterk zijn verloopt het uit de pot verwijderen van de plant meestal niet zonder schade.
Ze groeien niet echt als een vaste kluit, zoals u normaal gewend, maar breken met het uit de pot halen door het gewicht aan aarde, wat tussen de wortels zit, snel af.
Uiteraard schrikken de meeste mensen hiervan, maar dit is absoluut geen pobleem, daar deze planten ook zo goed als zonder wortels geimporteerd worden en zéér lang zonder water kunnen.
De wortels herstellen snel. Belangrijk is wel dat yucca’s zonder goed wortelgestel niet later dan begin september buiten geplant mogen worden, omdat deze dan niet op tijd geworteld zijn om voldoende winterhard te zijn voor de winter.

Yucca’s zaaien

Vul een zaaibakje met lichtvochtige zaaigrond met wat extra zand daar door gemengd, op de oppervlakte zaaien, de zaden nauwelijks bedekken met hetzelfde mengsel, warm en licht wegzetten, pas weer sproeien als de aarde begint op te drogen.

2 gedachten over “Yucca

 • 14 april 2017 om 19:39
  Permalink

  Wij hebben 4 yucca’s in de tuin staan, volop zon en s’winters beschermd tegen de koude wind en vocht. Onze vraag is hoe vaak bloeit een yucca, de onze hebben tot nog toe maar 1 keer gebloeid met prachtige roomwitte trossen bloemen, als die zijn uitgebloeid staat alleen die dunne harde stengel nog overeind, welke we dan zo diep mogelijk afknippen.
  Wat doen we verkeerd, wij willen graag meerdere keren bloeiende yucca”s

  Beantwoorden
  • 7 oktober 2017 om 22:10
   Permalink

   Yucca filamentosa is een winterharde Yucca die bijna ieder jaar bloeit. Yucca’s kunnen na de bloei vertakken/ meerdere koppen krijgen. Het afknippen van de bloemstengels is raadzaam. Vanaf begin september heeft de yucca nog tijd zich te herstellen voordat de winter inzet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *