Olea Europaea

Olijf

Olijven worden volop gekweekt rond de Middellandse zee, warme droge zomers en relatief koele winter zijn een ideaal klimaat. Andere teeltgebieden zijn Australië en Californië waar een gele olijf gekweekt wordt.

De olijf groeit uit tot een groenblijvende boom van een meter of negen. De oogst gebeurt door met een stok op de takken te slaan, of door mechanisch de olijven uit de boom te schudden. Onrijpe olijven zijn groen, hoe rijper hoe donkerder. Na de oogst worden de vruchten naar gelang hun soort ingelegd in zuur, alkalisch of aan de lucht bloodgesteld.

Er bestaan een twintig tal soorten van het geslacht Olea. Althans dat denk men, er is nogal wat onduidelijkheid. De plant is al duizenden jaren in cultuur en het lijkt dat er alleen kruisingen bestaan, dus Olea X europaea ipv Olea europaea. In europa hebben we Olea europaea en Olea italica en subsoorten Olea europaea subsp. africana en Olea europaea var. oleaster.

Verzorging

De olijf moet in Nederland als kuipplant gehouden worden. Dat wil zeggen in de zomer buiten, en inde winter naar binnen. In de volle grond verdraagt de olijf korte vorstperioden tot –5/-10 graden Celsius, dit zal echter wel leiden tot bevroren takken. Aangezien de olijf niet echt snel groeit zal het zijn tijd duren voordat de schade hersteld is.

Voor de olijf is het van belang dat deze in goed doorlatend zanderige kleigrond staat, liefst kalkhoudend, natte voeten zijn dodelijk. Zorg voor een ruime kuip of bak . Afhankelijk van de groeisnelheid zal eens in de vijf jaar de olijf naar een grotere pot verplant moeten worden. Verpot de plant zonder teveel in de bestaande kluit te wroeten, dit om verstoring van de wortels te voorkomen.

De olijf wil graag maximaal licht, in de zomer buiten in de volle zon, in de winter binnen met minstens 6 uur flink licht per dag. Direct licht kan, het is echter zaak op te passen voor verbranding van de bladeren door lenswerking van de ramen. Zet de plant niet de dicht bij de verwarming, dit zorgt voor een ongunstig klimaat, daarnaast moet de olijf koel staan in de winter.

Voor de vorming van knoppen moet de olijf in de winter koel staan, met een periode waarin de nachttemperatuur tot onder de 10 graden zakt. Bloemen verschijnen in Mei/Juni en in een lange warme zomer is er kans op (rijpe) vruchten

De olijf moet redelijk droog gehouden worden, in de zomer matig water. In het groeiseizoen wachten tot de bovenlaag droog is, dan een flinke dosis water die vlot weg dient te lopen. Geef de plant een traag werkende kunstmest in het groeiseizoen. In de winter zo weinig water dat de grond net niet helemaal kurkdroog wordt en geen voeding, de plant is in rust.

Snoeien kan om er wat vorm in de krijgen, maar is niet noodzakelijk het zal eerder ten koste gaan van bloemen en vruchten door deze zich op de groei van het vorige jaar vormen.

Vermeerderen.

Olijven kunnen uit zaad, stek of afleggen vermeerderd worden. Zaaien gebeurt in de herfst. Zaden goed schoonmaken en weken, het kiemen duurt vrij lang.

Vermeerdering van de olijfboom gebeurt bij voorkeur via stekken of afleggen.

Stekken kan met scheuten van circa 20 cm lang van eenjarige twijgen, of met een stek met een hieltje: dit is stukje van een oudere tak, met daaraan een jonge scheut. De stekken worden heel diep in de stekgrond gestoken. Alleen de bovenste bladknop blijft boven de grond uitsteken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels en knoppen ontwikkeld en kunnen ze opgepot of geplant worden.

Ze kunnen ook door afleggen vermeerderd worden. Dan wordt een tak naar de grond gebogen en daar vastgezet, bijvoorbeeld met een steen. De ondergrond dient los te zijn, zodat de wortels er kunnen groeien. Een hoopje compost rond de te bewortelen plek bevordert de ontwikkeling van de wortels. Als de plek voldoende vochtig gehouden is hebben zich ook hier na enkele weken de eerste wortels ontwikkeld, en kan de tak losgeknipt en verplant worden. De derde en lastigste mogelijkheid is zaaien. De pit moet dan eerst een week voorgeweekt worden in water, waarna hij in de stekgrond gelegd kan worden

Volle grond?

Voor echte durvers kunnen olijfbomen ook in de volle grond gezet worden. Ikzelf heb reeds twee jaar een olijfboom in mijn tuin staan. Dit is wel in het meest zuidelijke puntje van Nederland, namelijk in Valkenburg(toch iets warmer/microklimaat). In die tijd is het van een bijna afgestorven struikje uitgegroeid tot een ware olijfboom. Zijn groei is bijzonder snel voor een olijfboom! Hij is nu meer dan twee meter hoog en draagt elk jaar olijven. Dit jaar zijn dit er niet veel door de koude zomer. Hij staat in kalkrijke grond, gemend met slib (fijne zand, en kiezels) van een beekje. In de afgelopen winter (04-05) is hij t/m half februari onbeschermd geweest zonder enige schade. Toen toch maar ingepakt t/m eind maart. Hierdoor heeft hij ook de koudste nacht (ongeveer -10) zonder problemen doorstaan.Ook deze winter (05/06)weer zonder problemen doorstaan! Inpakken doe je het beste met een vliesdoek dat bij elk tuincentrum te koop is! Laat hier en daar wat ventilatiegaten zitten zodat vocht weg kan en het geen broeikast wordt! Succes.


Meer info oen online kopen p volgende pagina’s:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *