Stevia rebaudiana – Honingkruid

Stevia rebaudiana

Beschrijving

Er zijn honderden soorten Stevia, thuis in Noord- en Zuid-Amerika, maar slechts één soort, de Stevia rebaudiana, is zoet. Mierzoet. In Nederland is de plant ook bekend als honingkruid. De verse bladeren hebben een wat bittere nasmaak.

Stevia rebaudiana is een subtropische plant, op zich meerjarig, meestal echter kort levend. In het wild groeit deze plant in Brazilië en Paraguay. De plant bevat geen energie (vrijwel 0 calorie/joule) en wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als suikervervanger. Boze tongen beweren dat de suikerlobby, met name in de VS, grootschalig gebruik van Stevia voorkomt. In België heeft de importeur-handelaar het proces verloren dat Tiense Suikers had aangespannen tegen de handel in Stevia. Spijtig. Deze persoon blijft nu met zijn voorraad zitten, en wij moeten geraffineerde suikers blijven gebruiken.
Inmiddels heeft de Europese voedselautoriteit EFSA het gebruik van stevia goedgekeurd.

Verzorging

Stevia verlangt dezelfde temperaturen als citrusplanten en kan slecht tegen lage nachttemperaturen. Pas ruim na de laatste kans op nachtvorst buiten uitplanten dus.
Stevia groeit het liefst in lichtzure zandige leemgrond, is echter tolerant ten opzichte van de grondsoort en pH-waarde. De grond moet voortdurend vochtig zijn, maar de plant mag niet in het water staan. Stevia houdt van langdurig licht. Lengende dagen bevorderen de bladgroei, kortende dagen de bloei. Stevia kan binnenshuis overwinteren, maar heeft daar ook langdurig licht nodig.

Top de planten alle 1-2 maanden voor een bossige groei.
Hou ze in flinke potten (>25 cm) en laat ze niet uitdrogen.

Verkrijgbaarheid

Stevia is sporadisch te koop in Nederland. Meestal april/mei op de kruidenafdeling van de tuincentra.

Vermeerderen

Zaaien

Stevia-zaden zijn moeilijk te vinden; de productie van goed zaad is lastig. Vaak kiemt het zaad matig. <Deze link> (Engelstalig) beschrijft de kieming van Stevia-zaden. Goed zaad is zwart van kleur en licht bevordert het kiemen. Laat het zaad kiemen bij een temperatuur van 20-25 °C. Zelf heb ik gezaaid in december, in vochtige stekgrond die afgedekt was met plastic folie. Na een week of twee was ongeveer de helft van de zaden (een stuk of 10) gekiemd. Helaas zijn de meeste kiemplantjes een week of twee na het ontkiemen omgevallen, waarschijnlijk door te weinig licht. Eén (jawel: één) plantje doet het nog.

Stekken

Stekjes wortelen makkelijk. Snij stekken van 5 tot 10 cm met op zijn minst twee knoppen boven de grond. Verwijder alle bladeren op twee of drie na. Stek in de late winter of het vroege voorjaar in vermiculite, perlite of een goede stekgrond. De stekken vereisen zo veel mogelijk licht. Ik heb ze probleemloos in mei-juni weten te stekken. De stekken moeten voortdurend vochtig gehouden worden, en geef bij voorkeur water van onderaf. Het stekken is mooi te combineren met het oogsten. Als de groei weer begint, de plant toppen voor een bossige groei.

Oogsten

Oogst 2/3 van een stengel als je wilt dat de plant doorgroeit. Bladeren strippen en de stengel weggooien. Bladeren kunnen in de thee i.p.v. suiker of zoetjes. Of als zoete traktatie rechtstreeks van de plant. Bladeren kunnen gedroogd worden op een warme droge plaats met goede luchtcirculatie.

Bronnen

  • http://www.homestead.com/stevia/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *