Avocado

Persea americana

van de avocado zijn 150 soorten bekend, waarvan de grootste een meter of 20 worden. Bijzonder aan de avocado is het hoge vetgehalt in de vrucht.

Het is grappig om de plant zelf te kweken. Het is een aardige plant, met mooi blad. Gezien de avocado het graag warm heeft zal het in onze regio’s niet gauw een boom worden. De plant is niet geschikt voor buiten al kan hij in de zomer wel naar buiten

Net als bij de mango moet je wat geluk hebben met de pit. Vruchten die onrijp geplukt zijn, of bestraald zijn zullen niet kiemen.

De grote pit goed schoonmaken, anders gaat het stinken. Eerst een paar dagen in een jampot onder water houden. dus jampot of ander potje vullen met water pit erin en deksel erop.

Daarna de pit alleen met de onderkant in het water. Dit kan op bijvoorbeeld een hyacintenglas . Als de pit de klein is voor het gat vastzetten met een stokje. Wat ook kan is op 1/4-1/3 van de pit wat gaatjes prikken en daar tandenstokkers in doen. Hierop de pit dan boven een glas of pot hangen. De onderkant moet altijd in het water hangen. Warm en zonnig houden, en water van tijd tot tijd verversen.

Als de wortel en de jonge plant verschijnen voorzichtig oppotten, hierbij de pit voor 1/3 onder de grond. In het begin de plant goed vochtig houden. Dit om de overstap van water naar grond makkelijker te maken.

Of rechtstreeks in de grond zaaien, na het voorweken de pit met de punt omhoog half in de grond planten. Afdekken met een plastic zakje. Warm en zonnig houden.

De pit zal er na een paar weken tot maanden vanzelf afvallen. Niet handmatig verwijderen, ten eerste put de jonge plant er voedsel uit, ten tweede loop je kans de stengel te beschadigen

Van tijd tot tijd de stengels toppen om een vertakte groei te krijgen. Snoeien om de plant in toom te houden kan ook. De Avocado kan slecht tegen droogte en natte voeten.

En net als voor de mango geld hier ook: je blijft de groenteboer nodig hebben en eigen oogst zal er niet gauw inzitten.

De avocadopit rechts die aan het ontkiemen is heeft een aardige mishandeling achter de rug. Twee pitten hebben een maand of twee in een mini-vijver gelegen. Daarna zijn ze in een overgebleven zaaibakje gezet en aan hun lot overgelaten. Af en toe kregen ze wat water. En zie-daar eentje is nog gekiemd ook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *