Poncirus Trifoliata

Winterharde Citrus

De winterharde citrus (Poncirus trifoliata) is een forse, relatief snel groeiende vaste plant, die in tegenstelling tot zijn familieleden redelijk vorstbestendig is. De eerste jaren heeft de plant bescherming nodig, later kan hij temperaturen tot –20 °C overleven. Het blad is drietallig; een andere naam voor deze plant is dan ook driebladige citroen. De takken zijn voorzien van flinke stekels. In oude naamgeving staat de plant nog bekend als Citrus trifoliatus. Later is hij in een ander geslacht ondergebracht.

Bloei en vruchten

De bloei is in april in mei, wat enig risico op schade door vorst met zich meebrengt. De bloemen zijn groot en net als bij de meeste andere citrusplanten sterk geurend. De plant is goed zelfbestuivend, zodat een enkele plant toch een goede vruchtzetting zal vertonen. De vruchten houden het midden tussen een citroen en sinaasappel. De smaak is als die van de citroen, alleen zuurder en bitterder, wat ze ongeschikt maakt voor rechtstreekse consumptie. Het schijnt dat ze net als sinaasappels verwerkt kunnen worden tot marmelade.

Verzorging

Ongesnoeid groeit de plant uit tot een een struik van 2-2,5 m hoog en breed. Hij heeft dus uiteindelijk de ruimte nodig. Hoewel de plant voor een citrus een vlotte groeier is, kan het nog een flinke tijd duren voordat hij enige omvang krijgt. Er bestaan ook dwergvormen.
Standplaats: zonnig en beschut, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur. Zorg voor goed doorlatende, maar wel vochtige grond, neutraal tot lichtzuur, dus zeker geen kalkhoudende grond. Geef ook geen kalkhoudend water, gebruik regenwater. De grond altijd licht vochtig houden.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door zaaien of stekken.

zaailingen winterharde citrus

Zaai in goede zaai- of stekgrond, binnenshuis of vanaf eind mei/begin juni op een warme plek in de tuin. Normaal vochtig houden, verdere opkweek zonnig. Eventueel het eerste jaar als kuipplant binnen laten overwinteren. Direct uitplanten en de eerste jaren in de winter goed beschermen kan ook.
Deze citrus wordt veel als onderstam gebruikt. Mocht je te veel van deze planten uit zaad hebben gekweekt, dan kun je ze gebruiken om andere soorten citrus op te enten. Het resultaat is dan echter niet winterhard.
De Poncirus kan zelf ook geënt worden.

Overwinteren

In de tuin kan de plant stevige vorst verdragen, maar zeker de eerste jaren is bescherming bij strenge vorst nodig, zoals een bladerdek, tuinvlies of andere luchtige afdekking.
Binnen kan de plant net als andere citrusgewassen op een lichte, koele plaats overwinteren.

De plant overleeft de koude winter beter dan zijn soortgenoten, mede doordat de Poncirus zijn blad verliest en in rust gaat. Het is daarom van belang dat de plant tijdens vorst ook echt in rust is. In ons klimaat komt het nog wel eens voor dat in het voorjaar een warmere periode gevolgd wordt door stevige nachtvorst. Als de plant al aan het ontwaken is, kan dat flinke schade veroorzaken. Goed afdekken met vliesdoek is dan van belang.

Snoei

De plant geeft voornamelijk vrucht op oud (tweejarig) hout, snoeien kan dus leiden tot minder vruchtzetting. Snoei na de bloei om verkeerd zittende en dode twijgen te verwijderen of om de plant in toom te houden.

8 gedachten over “Poncirus Trifoliata

 • 7 mei 2017 om 10:35
  Permalink

  Dag,

  ik heb al vele jaren een poncirus in een pot staan.
  Hij verliest elk jaar vroeg in het najaar komt laat in bloei. ik weet niet of dit normaal is.
  Wat ik jammer vind dat is dat er nooit bloemen in komen, laat staan vruchten aan komen.
  Ik heb div citroen- en sinaasappelplanten die het goed doen. Is er iets mis met de Poncirus of doe ik iets verkeerd.
  Ik wil de stekken, die inmiddels wortels hebben, ook gebruiken als onderstam om de citrus limon op te enten

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Beantwoorden
  • 27 juni 2017 om 08:04
   Permalink

   Beste Paul,

   De Poncerius in onze tuin staat nu 40 jaar en is een grote boom geworden.
   Mijn vader bracht hem mee als een kleine plant. Elk jaar vol bloemen en citroentjes.
   Hij staat wel beschut gemetselde bloembak rond terras. Ik zou hem uit de pot hale en in de volle grond zetten. Succes!

   Beantwoorden
   • 30 september 2017 om 19:32
    Permalink

    Hallo jan, kan je mij zaden of een vrucht met zaden bezorgen??
    Natuurlijk betaal ik voor de zaaden en de verzend kosten.
    Grr. Renato

    Beantwoorden
  • 18 oktober 2017 om 07:50
   Permalink

   Hallo Paul,

   Het kan zo maar 10 jaar of meer duren voor Poncirus gaat bloeien. Dat geld ook voor Poncirus in de volle grond. Je zou kunnen proberen een ent van een bloeiende Poncirus op jou Poncirus te enten. Wij hebben goede resultaten gehaald met ‘ter zijde zetten’, zie http://www.pari-daeza.nl/enten.htm. Het resultaat zie je op http://www.pari-daeza.nl/fruit-citrus.htm. De foto laat een ent op een tweejarige onderstam zien.

   Als je in de buurt Loenen op de Veluwe komt, maak dan een afspraak dan kan ik je altijd helpen.

   Beantwoorden
  • 30 oktober 2018 om 16:41
   Permalink

   Ik zou hem in de volle grond zetten. Bij mij bloeit hij al jaren. Ik kreeg hem als klein tuinplantje. Nu is hij zeker twee meter hoog en anderhalve meter breed. Ik snoei hem licht na de bloei. Schitterende witte bloemen. In het najaar mooie gele vruchten. Ik ga er eens marmelade van maken.

   Beantwoorden
   • 30 oktober 2018 om 17:28
    Permalink

    Hier na 20 jaar voor het eerst bloemen en vruchten.

    als test van 1 vrucht geconfijte schillen en gelei gemaakt. Vrij bitter maar te eten.

    Natuurlijk grappig dat je citrus uit te eigen tuin ‘eet’

    Beantwoorden
 • 22 mei 2017 om 05:35
  Permalink

  Net als u Paul, heb ik al jaren een Poncirus in een pot in de tuin (iets meer dan 1 m.). Het betreft een oorspronkelijke ent van een sinaasappelboompje, dat het zelf niet overleefde. De Poncirus uiteindelijk wel, maar net als bij jou, geen bloemen of vruchten, ben al blij met een paar bladen. (Ik entte de planten niet zelf). Op Neerlands tuin las ik dat het een trage groeier is (in tegenstelling tot wat boven in de tekst staat) en dat hij geregeld (vloeibare) mest nodig heeft. Zeker geen kalkhoudend water (maar dat weet je wel waarschijnlijk).
  Dus, ik wacht af en hoop ooit eens “bitter orange marmalade” te kunnen maken.
  Groeten

  Beantwoorden
 • 2 december 2017 om 11:25
  Permalink

  Voor een boom van de poncirus trifoliata kunt u terecht bij boomkwekerij letteland in opheusden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *