Ga naar de inhoud
- Reinigen grasmachine
- Winterbloeiende kamerplanten op een lichte, koele plek uit de zon
- Na hevige sneeuwbuien de sneeuw van de struiken afschudden
- Planten van fruitstruiken (bij goed weer)
- Snoeien van fruitbomen en siersheesters bij geen vriesweer
- Oude en zieke takken van struiken kunnen nu verwijderd worden
- Kijk regelmatig of de opgeslagen kuipplanten, met name de bladhoudende soorten, niet uitdrogen. Geef met mate water. Beschermen tegen vorst.
- Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten. Haal aangetast blad en bollen weg.
- Als het niet vriest, kan u bladverliezende bomen en heesters planten.
- Controleer de kiemkracht van overgebleven zaad door wat zaad op een vochtige tissue in de vensterbank te leggen en zet er een glas over. Als de helft ontkiemt, is het zaad nog bruikbaar.
- Hyacinten, krokusjes, narcissen en tulpen kan u in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn.
- Besproei kamerplanten ook in de winter regelmatig met de plantenspuit. Planten met grote bladeren kan u met een vochtige doek afnemen.
- Bladverliezende bomen en struiken kunnen ’s winters gesnoeid worden. Snoei voorjaarsbloeiende heesters pas na de bloei!
- Zet de composthoop nog een keer om zodat deze in het voorjaar goed verteerd is.
- Geraniums (Pelargonium) kunnen nu gestekt worden. Neem stekjes van ca. 5 cm en zet ze in aparte potjes met potgrond. Zorg dat ze niet uitdrogen.
- Lucht de kuipplanten in de winterberging regelmatig, door bij vorstvrij weer het raam open te zetten.
- Snijd winterstek van Forsythia, sering, buxus, Deutzia en hortensia. Zet ze in vochtig zand totdat ze in het voorjaar opgepot kunnen worden.
- Gooi eierschalen in de tuin bij kalkminnende planten zoals druif of kruiden. Eierschalen op de composthoop zorgen dat de compost wat minder zuur is.
- Sneeuw in de tuin laten liggen, het is een ideale isolatie voor de planten.
- Vogels bijvoeren op veilige plekken en nestkastjes ophangen; hoger dan 175 cm, niet in de volle zon en goed stevig.
- Potten en bakken controleren of de afvoergaten nog open zijn, eventueel de gaten doorprikken of de plant eruit halen en opnieuw planten.
- Bloembollen geplant in bakken en potten beschermen tegen de vorst, u kunt de kerstboomtakken hier uitstekend voor gebruiken.
- Bomen en heesters kunnen nu prima worden geplant mits het tijdens het planten niet vriest. Staan de planten eenmaal in de grond dan is het goed en kan het rustig weer gaan vriezen.
- Boompalen van bestaande bomen controleren op stevigheid en eventueel aanspannen.
- Bladverliezende heesters kunnen prima gesnoeid worden, de gesnoeide takken niet meteen weggooien want u kunt ze ook op de vaas zetten, gebruiken voor decoratie, u kunt er stekken van maken of gebruiken als steun voor de vaste planten.
- Dood en ziek hout uit bomen verwijderen en ook vormsnoei van bomen is nu prima mogelijk.
- Nieuwe ideeën bedenken en als het droog weer is al ten dele uitvoeren, bijvoorbeeld straat- en houtwerk maar ook voor het aanplanten van bladverliezende hagen is het nu de tijd.
- Composteren van gazon en borders; 10 liter per vierkante meter is ok.