Zonnebloem

Er is geen bloem die zo bij de zomer hoort als de zonnebloem. Zonnebloemen zijn er van hoog tot laag, als tuinplant, snijbloem en voedselbron, en in geel en andere tinten. Een enkele bloem is mooi, maar een veld vol is pas echt genieten!

Globetrotter

Zonnebloemen komen van origine uit Noord-Amerika, waar indianen ze gebruikten als basisvoedsel. In Europa was men niet meteen van de plant gecharmeerd. Pas in de achttiende eeuw werd ontdekt dat je olie uit de zaden kon persen.
Peter de Grote, tsaar van Rusland, was wel direct enthousiast. Hij zag de zonnebloem tijdens een bezoek aan Nederland, aan het eind van de zeventiende eeuw, en nam wat zaden mee naar huis. Dat was de start van de stormachtige verovering door de Zonnebloem van Rusland. De groeiomstandigheden en de grond bleken er voor de bloem ideaal. Nog steeds is Rusland een van de belangrijkste landen voor de productie van Zonnebloemolie en wordt hier veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de beste rassen.Grappig is dat in Rusland zonnebloempitten als een soort chips worden gegeten. Een lekker hartig hapje tussendoor!

Van pit tot bloem

Het makkelijkst en het beste is om zonnebloemen rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Begin mei is hiervoor de gunstigste tijd. Er is dan nog kans op nachtvorst, maar daar hebben de zaden, die twee tot drie cm de grond in gaan, geen last van. Belangrijk is wel dat de Zonnebloemen de ruimte krijgen: zaai ze zo’n 100 cm uit elkaar. Kleinere soorten kunnen dicht bij elkaar worden gezaaid. Een Zonnige plek is belangrijk en Zonnebloemen nemen praktisch elk grondsoort voor lief. Alleen in te natte grond zal de plant geen succes worden.

Zonnebloemen voorzaaien kan al in april Het makkelijkste gaat het als u hiervoor turfpotjes gebruikt. Vul een potje met aarde en stop daar de pit in. Is het plantje groot
genoeg, dan kan het met pot en al in de aarde worden gezet. Zo heeft de zonnebloem geen last van het verplanten.

Zonnebloemen in een pot zaaien kan ook. Wilt u de planten in een pot houden, kies dan voor mini zonnebloemen. Die kunt u meteen in de pot zaaien.

In de border hoeven zonnebloemen niet zo hoog te worden. Door de plant te toppen, verschijnen er meer bloemen. Deze worden dan weliswaar minder groot, maar dat is in een border vaak zelfs mooier.

Eenjarige en vaste zonnebloemen kunnen flink hoog worden. U kunt ze op diverse manieren steunen. Een stevige bamboestok is een prima hulpmiddel, maar die moet vaak op minstens drie plaatsen aan de bloem worden vastgemaakt.

Als de zaden goed zichtbaar worden, kan de zonnebloem worden geoogst. Knip de bloem af met een steel van circa 10 cm
en hang hem in huis te drogen. Het beste kunt u de bloem in een goed geventileerde ruimte omgekeerd aan het plafond hangen. Vogels hoeven niet te wachten tot de zaden droog zijn. Ze zijn niet zo kieskeurig en eten al snel de broem leeg.

Zonnepitten hebben veel voedingswaarde en zijn tegelijkertijd heel gezond. Rooster ze even in een pan met anti-aanbaklaag en doe ze door de sla. oak lekker zijn zonnepitten in combinatie met pompoen en pijnboompitten.

De mooiste soorten

Behalve gele zonnebloemen zijn er ook zonnebloemen in andere mooie bloemkleuren. H. Annuus ‘Velvet Queen’ heeft rode bloemen. Prachtig om in de border te gebruiken is H. Debilis ‘Italian White’ . De plant is vertakt, bloeit roomwit en wordt ruim 100 cm hoog. H. Annuus ‘Moonwalker’ heeft wel zes tot tien bloemen per steel en wordt 150 cm hoog. De bloemkleur is citroengeel met een chocoladebruin hart. Een dwergzonnebloem met
gevulde bloemen is H. annnuus flore pleno ‘Teddy Bear’ . Deze wordt maar 60 cm hoog. behalve eenjarige zonnebloemen zijn er ook vaste soorten. De meeste soorten kunnen flink woekeren. Een echte aanrader en een prachtige borderplant is H. ‘Lemon Queen’ , die
vanaf eind juli lichtgeel bloeit. Deze niet woekerende vaste plant wordt 200 cm hoog en bloeit tot diep in de herfst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *