Zevenblad

Aegopodium podagraria

Zevenblad groeit zo ongeveer overal. En het woekert enorm en is een hardnekkig onkruid dat zich ondergronds verspreid. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo een twee drie weer vanaf.

Zevenblad zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur). In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (Podagra) verwijst daar ook naar. Omslagen van gekneusde zevenblad bladeren werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als “peterselie”, daar smaakt het ook naar.

Decoratiewaarde

Soms is de plant een welkome gast in de tuin. De fraaie, lichtroze bloemschermen doen een beschaduwd hoekje helemaal oplichten. In de schaduw voelt de plant zich overigens het beste thuis.

Bestrijding

De ecologische bestrijding van onkruiden is meestal niet de eenvoudigste. Maar als je je tuin en de natuur een warm hart toedraagt, heb je dat er graag voor over. Zevenblad bestrijding op een ecologische manier is een uitputtingsslag leveren met de onkruidplanten.

Tussen andere planten

Het komt er op neer het zevenblad handmatig te verwijderen. En dit steeds maar te herhalen. Geen enkele plant is bestand tegen een voortdurende uitputtingsslag. Ook niet het zevenblad. Met de riek het gewas uit de grond tillen en vervolgens zo goed en zo kwaad als het gaat met de hand alle wortelstokken los woelen en verwijderen.
Als de plant in bloei komt zal de uitbreidingsdrang wat afnemen, wacht af tot de bloei over is, de plant is nu behoorlijk verzwakt. Begin voor de zaadvorming weer met uittrekken.

Blijf vooral doorzetten aan het einde van het seizoen, op eengegeven moment zal het zevenblad zich niet meer verder uitbreiden en langzaam afsterven. Hierbij slaat het reserve voedsel op in de wortels. Vaak wordt er nu gestopt met uittrekken, immers de plant gaat toch al dood. Echter dit is het moment om het zevenblad van de bladeren en dus de energie bron te beroven, de plant gaat verzwakt de winter en de komende zomer in.

Bestrijding met andere planten.

En alternatief is planten, bodembedekkers, te gebruiken die de strijd met zevenblad aankunnen. Zoals Maagdenpalm: Vinca Hirsuta en Vinca Major zijn twee soorten die een goed sluitende laag vormen. Andere soorten die de strijd met zevenblad aankunnen zijn struisvaren (Matteuccia struthoteris), en de hoge salomonszegel (Polygonatum x Hybridum. Ook de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is tegen zevenblad opgewassen, alleen is dan de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal.

In de groentetuin

Aangezien we in de groentetuin regelmatig wieden en schoffelen en grondbewerkingen uitvoeren (spitten, ploegen) zien we in de praktijk het zevenblad na enige tijd gewoon uit de groentetuin verdwijnen.

In de tuin op open plekken of in het gazon:

Als je zevenblad in je gazon hebt, ben je ze na een paar maanden door “maaien” kwijt.

Zevenblad bestrijden 😉

GEGRATINEERD ZEVENBLAD

Ingrediënten

 • ’n slamandje vol zevenblad,
 • 1 eetlepel boter of olie,
 • 1 gehakte ui
 • 1 dl groentenbouillon
 • zwarte peper, nootmuskaat
 • 150 g champignons (of oesterzwammen)
 • 1 eetlepel tarwemeel
 • 1 dl room,
 • wat geitenkaas (bij voorkeur plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden

vervangen door een geraspte pittige kaas)

Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken.
De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de
paddestoelen meestoven.
De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen.
De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een
ingevette ovenschotel doen.
De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water
en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en over de
groenten gieten. Bedek met plakjes geitenkaas. Bak gedurende 20 minuten in
een voorverwarmde over van 200?C, daarna nog 5 minuten onder de grill…

Voila, een reden om niet meer meteen in paniek te slaan als je zevenblad
in je tuin ontdekt… Smakelijk…

2 gedachten over “Zevenblad

 • 21 juni 2017 om 19:47
  Permalink

  Dat Zevenblad door Maaien dood gaat of helemaal verdwijnt dit klopt niet. Zevenblad heeft hele hele lange wortels.

  Beantwoorden
  • 27 juni 2017 om 08:45
   Permalink

   ervaring is toch dat je je de zevenblad in het gazon onder controle krijgt door het maaien. Lange wortels of niet, het wordt uitgeput.

   Werkt natuurlijk niet als de border ernaast vol zevenblad staat.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *