Pioen

Er is geen twijfel mogelijk: een bloeiende pioen is een van de meest opvallende planten in de border. De bloemen, de bloemkleuren en zelfs de bladeren trekken alle aandacht naar zich toe. De Chinese pioen wordt het meest gekweekt. Maar de boerenpioen en de boompioen doen daar zeker niet voor onder! Kijk maar eens hoe prachtig de volle bloemen zich ontvouwen. Om van te houden

Een zonnige plek

De beste tijd om pioenen te planten, is vanaf half oktober. Op rijke kleigrond voelt de pioen zich meteen thuis, maar op arme zandgrond moet de grond eerst worden verbeterd. Spit een flink plantgat van minstens 60 cm diep en verrijk de grond met verteerde koemest, compost en beendermeel. Meng ook wat potgrond met klei door de aarde. Een pioen heeft een zonnige plek en ruimte nodig. Reken ongeveer een meter per plant voor grote soorten en circa 50 cm voor kleinere exemplaren. Zorg dat buurplanten het zonlicht niet kunnen wegnemen. Plant de pioen niet te diep, maar bedek de ‘neuzen’ met een dun laagje aarde van een paar centimeter. Wil de pioen niet bloeien? Dan kan het zijn dat de plant te diep staat. Spit hem in het najaar voorzichtig uit en plant hem zo ondiep mogelijk op een nieuwe zonnige plek.

Boerenpioen

Boerenpioenen (Paeonia officinalis) bloeien al in mei. Je ziet ze vaak bij oude boerderijen, waar ze bijna jaloersmakend staan te bloeien. De bloemen zijn enkel of gevuld.

Chinese pioen

De meeste pioenen die gekweekt worden, zijn Chinese pioenen (Paeonia lactiflora).
Deze pioenen bloeien iets later dan de boerenpioenen. De bloemen kunnen enkel of gevuld zijn. Vooral de nieuwe soorten hebben fantastische bloemkleuren en prachtige namen.
Maar oude soorten doen het nog steeds goed. AI sinds 1906 bekend en nog steeds actueel is ‘Sarah Bernhardt’, een Chinese pioen met lichtroze, gevulde, geurende bloemen.

Boompioenen

Boom- of struikpioenen (Paeonia suffruticosa) kunnen wel een hoogte van 150 cm bereiken. De bloemen zijn vaak groot en de hele plant is zonder meer indrukwekkend te noemen. Boompioenen zijn geen

vaste planten, maar struiken en bloeien soms zelfs al in april. De kans op nachtvorst is dan groot. Een beschutte plek is dus vereist. Anders loopt u het risico dat de prachtige bloemen bevriezen. Boompioenen bloeien kort, maar adembenemend mooi. Zorg daarom dat de struik op een plek staat waar u hem ook vanuit huis kunt zien. Anders is de bloeit voor u er erg in hebt voorbij.

Een spectaculair schouwspel

Niet alleen de bloemen van pioenen zijn mooi, ook het blad is prachtig. In het
voorjaar ontvouwt het vaak donkerrode blad zich op een spectaculaire wijze. Zo rond eind april, begin mei is de pol al zo hoog dat er
dan het beste een plantensteun bij gezet kan worden. Dit om te voorkomen dat de zware bloemstelen later in het seizoen atbreken.

Roet in het eten

Pioenen kunnen zich vanaf het voorjaar voorbeeldig ontwikkelen. Maar van de ene dag op de andere kan er ineens een gemene schimmelziekte (Botrytis) toeslaan, die ervoor zorgt dat de nog piepkleine bloemknoppen verschimmelen. Knip het aangetaste blad en de bloemknoppen af, maar gooi dit afval zeker niet op de composthoop. Heeft de pioen elk jaar opnieuw last van deze schimmel, dan kunt u preventief spuiten. Informeer hiernaar bij uw kweker of tuincentrum.

Nabehandeling

In de herfst kunt u het beste alles wat nog van de pioen boven de grond staat, atknippen. Laat dit afval niet liggen, maar voer het af (niet naar de composthoop!). Het zou namelijk kunnen dat de schimmelziekte zich aan de stengels van de pioen hecht en de winter overleeft. In het najaar kunt u wat oude stalmest of koemestkorrels rond de plant leggen die u in het voorjaar voorzichtig door de grond heen werkt. Ook een gift beendermeel stelt de pioen op prijs.

Eén gedachte over “Pioen

  • 10 juni 2016 om 16:44
    Permalink

    Goedenavond,

    Mijn pioenrozen bloeien heek mooi maar het viel me op dat stengels dunner zijn dan voorgaande jaren.Hoe komt dit en wat kan ik daar aan doen?
    Met vriendelijke groet,
    Anet Dingemans

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *