Lathyrus Odoratus – Siererwt

Snijbloem

De siererwt is een dankbare snijbloem. Mits ze niet naast fruit geplaatst worden, heb je er lang kijk en ruik plezier van. Enig nadeel van de meeste siererwten is de relatief korte steel van de bloemen, hoewel er ook soorten met langere stelen zijn. Plaats de bloemen in brandschone vaasjes met weinig water.

De bloemen uit de plant knippen is zelfs een must om de bloei erin te houden, zodra de planten de kans krijgen over te gaan op peulvorming stopt de vorming van nieuwe bloemen. Als ze regelmatig weggeknipt worden blijft de bloei doorgaan tot (kort na) de eerste vorst. Voor rijp zaad is het in ons klimaat te koud daarvoor hoef je de bloemen niet te laten zitten.

Klimmen

De Lathyrus is een zelfhechtende klimplant. Gaas, touwen of een net geven houvast waaraan de ranken zich vast kunnen zetten. De siererwt kan ook door een haag of struik klauteren.

Opkweek

De siererwt wordt opgekweekt uit zaad. In Nederlandse winkels liggen veelal mengsels en is het assortiment beperkt. Bij meer gespecialiseerde winkels, de lathyrus vereniging of engels zaadboeren als thompson-morgan (ook in Nederland te vinden) is een schier ondeindige variatie te vinden op kleur, afmeting, geur en lengte van de bloemstellen.
Opkweken van de Lathyrus kan op verschillende tijdstippen

September

Opkweken in potten in een koude bak of kas. De zaden kiemen nog voor de winter De jonge plant overwinterd beschermd tegen de ergste koude in de bak of kas

Maart

Opkweek in potten in een koude bak of kas, eventueel ook binnen.

April/Mei

Opkweek in de volle grond, zaden relatief diep planten (5-10 centimeter)

In alle gevallen de jonge plant toppen als ze een centimeter 10-15 hebben. De scheuten die de ontstaan naar her rek leiden. Eventueel de onderste zijscheuten van deze hoofdscheuten weghalen ( vergelijkbaar met het dieven van tomaten). Zijscheuten die meer dan een halve meter boven de grond ontstaan niet meer wegnemen.

Verzorging

De Lathyrus is een relatief makkelijk plant, veel zon en warmte zijn de belangrijkste vereisten. een matige zomer wil nog wel eens tot een teleurstelling leiden. De plant houd wel van een stevig hapje eten. Het plantgat diep uitgraven en vullen met kompost en organische mest is een goede start, in het seizoen voeden en water geven zorgt voor een goede verdere groei.

Grond

De siererwt is niet bijzonder kieskeurig voor wat de grond soort betreft. De wortels reiken ver de grond in, zorg dat de grond onder de plant voldoende diep is.
De Lathyrus krijgt zeer gauw last van ziektes en bodemvermoeidheid, het is van belang de plant elk jaar op een andere plaats neer te zetten, en slechts om de 4-5 jaar op dezelfde plek te tellen. Wissel de Lathyrus af met een Ipomoea,Oost-Indische kers,Cobaea Convolvulus en je hebt jaren achtereen klimmers.

Een giftige erwt?

De Nederlandse namen voor de Lathyrus: ‘siererwt’, ‘geurerwt’en ‘pronkerwt’ doen vermoeden dat het om een familielid van onze eetbare erwten gaat. Via wat omwegen zit er inderdaad verwantschap tussen. Ook de groeiwijze en de vruchten lijken op die van erwten en bonen. Er is echter een groot belangrijk verschil, de zaden van de Lathyrus zijn alles behalve eetbaar, sterker nog ze zijn giftig. Aangezien bloemen voor de zaadvorming worden weggenomen zat het niet zo gauw tot peul- en zaadvorming komen, maar met de gekochte zaden is het iets opletten, zeker als er kinderen bij zijn.

 

4 gedachten over “Lathyrus Odoratus – Siererwt

 • 28 juni 2016 om 09:05
  Permalink

  Bij onze pas betrokken woning, staat een lathyrus. We hebben in de twee jaar dat we hier wonen nog nooit bloemen gezien. De plant is ijzersterk en hij komt ieder jaar weer opnieuw te voorschijn.
  Nu voor het eerst zie ik iets van knoppen verschijnen. Het is een rijtje taps toelopende knopjes.
  Dit jaar geef ik voor het eerst de opkomende plant elke twee drie dagen bijvoeding.
  De plant staat op een warme plaats tegen een bakstenen muur. Smorgens geen zon. In de late middag krijgt hij zon.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2017 om 09:25
  Permalink

  Geachte Heren,
  Ik heb zaden van de siererwt van vorig jaar in de grond gezet.
  Het groeit als kool, maar wanneer komen er bloemen in?
  Misschien heb ik nog meer geduld nodig?

  Groetjes Gerda Bailey

  Beantwoorden
  • 10 augustus 2017 om 18:57
   Permalink

   Ja Gerda, het is een zomerbloeier ..
   Maar nu heb je hopelijk al bloemen ! šŸ™‚

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *