Brugmansia

De Brugmansia is al sinds honderden jaren in de cultuur, al bestaat de Brugmansia als soort pas sinds korte tijd. In het verleden werden Datura en Brugmansia tot 1 soort gerekend. Op basis van de verschillen is de groep opgesplitst.

Brugmansia is afkomstig uit tropische gebieden in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast is de plant verwildert in grote delen van Azië.

De Brugmansia behoort tot de familie der nachtschades, net als de aardappel, tomaat en talrijke andere tuin- en huisplanten. Net als de andere nachtschadegewassen is de Brugmansia giftig. Hij bevat stoffen als hyoscyamine, scopolamine en atropine. Zuid-Amerikaanse indianen gebruikten de plant om de hallucineerde werking. Geheel ongevaarlijk is dit niet: het verschil tussen een tijdelijke en eeuwige trip is niet zo groot. Van overleden tuinders is weinig bekend, maar wel schijn je traanogen te kunnen krijgen als het sap in je ogen komt.

De Brugmansia is een langlevende houtachtige struik met groot, vaak fluwelig behaard blad. De plant groeit eerst recht omhoog, vertakt zich en bloeit vanaf de vertakking (bloeizone, zie bij stekken). Door snoeien is een verdere vertakking te verkrijgen met als resultaat een meer bossige groei.

Brugmansia’s hebben een brede variatie aan bladvormen en een nog grotere variatie in bloemvormen, afmeting en kleur. Waarbij de bloemkleur ook nog eens kan afhangen van grondsoort, verzorging, leeftijd en meer factoren. Dezelfde soort of hybride kan er bij de buren al anders uitzien. Bloemkleuren zijn er in wit, wittig, geel en rood. Voor zover bekend zijn er geen paarse en blauwe soorten: Brugmansia zaden van paarse soorten zijn altijd Datura’s. Er is een paarsachtige (B. x flava Lilac). De soort Brugmansia sanguinea heeft rode bloemen evenals de hybride x candida ‘Super Spot’.

De bloemen zijn trompetvormig en hangend of knikkend hangend-naar-buiten-staand). Bloemvormen zijn enkelvoudig, dubbel, drie- en viervoudig.

Er bestaan 6 soorten Brugmansia, verdeeld in twee groepen. Binnen een groep kruisen de soorten makkelijk, tussen de groepen niet of zeer moeilijk.

aurea groep

 • aurea
 • versicolor
 • suaveolens
 • x candida (B. aurea x B. versicolor)
 • x insignis (in-SIG-nis)

arborea Group

 • arborea
 • sanguinea
 • vulcanicola

Verzorging

Geef de Brugmansia een een zo groot mogelijke pot en een lichte, warme, beschutte plek. Probeer felle middagzon te voorkomen.

Honger en dorst

De Brugmansia is mede door zijn omvang en groeikracht een veelvraat. Tijdens het groeiseizoen regelmatig water geven ( dagelijks bij warm weer) en wekelijks vloeibare plantenmest houdt de plant op gang. Zorg wel voor een goede afwatering, en zorg ervoor dat de grond weer droogt tussen het gieten: er moet regelmatig lucht bij de wortels komen. De bemesting is ook te realiseren door in het voorjaar voedingspillen bij de plant te stoppen, die de mest langzaam afgeven. Als de groei er echt goed inzit alsnog bijmesten. Voor deze plant geldt dat er niet gauw teveel bemesting gegeven wordt. In augustus minder mest geven en naar de winter toe helemaal afbouwen.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door stekken. Een aantal soorten is bijzonder makkelijk te stekken (suaveolens, insignis, versicolor), andere moeilijker (sanguinea,x flava,vulcanicola’, arborea, aurea, versicolor hybride flore plena, x candida). Sommige soorten wortelen probleemloos als ze achteloos op de -warme- composthoop gegooid worden

Voor stekken moet je uitgaan van verhoute (rijpe) takken uit de bloeizone. Als er stekken genomen worden van jonge, niet bloeiende delen van de plant zal het lang duren voordat er bloemen komen.
Vaak zijn er al aanzetten van wortels te zien op de takken in de vorm van kleine bobbels. Stekken kan in de zomer of in de herfst als er bij het op maat snoeien van de planten veel takken beschikbaar zijn. Snij stekken van rond de 15 centimeter, langer of korter is (zeker bij de makkelijke soorten) geen probleem. Verwijder al het blad behalve het laatste paar jonge blaadjes. Plaats de stekken in vochtige aarde en houd ze vochtig en warm.

Een andere methode is om een langere tak horizontaal op de aarde te leggen. Verwijder het grote blad en druk de tak zo ver in de grond dat het kleine blad nog boven de grond uitkomt. Warm en vochtig houden.

Stekken op water kan ook: zet de stekken in een glas met water, zorg dat het water niet de koud of warm wordt en ververs het regelmatig. Oppotten kan als de eerste knobbels verschijnen of als er al duidelijk wortels gevormd zijn.

Zaaien

Over het algemeen komen Brugmansia’s niet soortecht terug na zaaien; zaad winnen van eigen planten en opkweken loont daarom meestal niet aangezien stekken zeer eenvoudig gaat en een soortecht resultaat geeft. Zaaien is wel de methode om nieuwe soorten te kweken.

Zaaien is echter vrij makkelijk. Er is zaad voor hybride soorten te koop. Week de zaden een nacht, zet ze dan in vochtige zaai- of stekgrond en plaats ze in een kweekkastje. Opkomst is vaak nogal onregelmatig. Je kunt ook zaaien door de zaden tussen vochtig keukenpapier in een ziploc-zakje te doen. Zodra de wortel verschijnt, voorzichtig oppotten.

Overwinteren

Brugmansia’s kunnen het hele jaar buiten staan zolang de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen beneden het vriespunt.

Overwinteren kan in een serre of andere lichte locatie bij een temperatuur van rond de 15 graden. Sommige soorten ( o.a. B. sanguinea and B. vulcanicola) bloeien zelfs door.

Als de overwintertemperatuur lager is (5-10 graden) is minder licht vereist. De meeste soorten stoppen dan helemaal met groeien en de planten kunnen zelfs langere tijd in het donker staan (B. aurea, B. arborea, B. suaveolens en hybriden). Andere soorten (B. sanguinea, B. vulcanicola and B. x flava ) vereisen wel licht om knoppen te vormen. De warmteminnende soorten B. insignis en B. versicolor niet onder de 10-15 graden bewaren.

Naarmate de temperatuur in de winteropslag hoger is moeten de planten eerder naar binnen en later naar buiten. Dit om de temperatuurschok beperkt te houden. Een Brug die bij 15 graden overwintert moet dus naar binnen als de maximale dagtemperatuur buiten ook rond de 15 graden is.

Is de Brugmansia te groot dan kun je deze naar believen inkorten. De geknipte takken zijn goed als stekken te gebruiken.

Naamgeving

De naam Brugmansia is naar S.J. Brugman, een Leidse hoogleraar en lijfarts van Lodewijk Napoleon. De Nederlandse benaming “engelentrompet” dankt de plant aan de grote trompetvormige en sterk geurende bloemen. Deze naam wordt ook gebruikt voor de Datura die eigenlijk weer doornappel heet.

Waarom bloeit mijn brugmansia niet ?

 1. Het is een nieuwe zaailing. soms duurt het twee jaar voordat gezaaide Brugmansia’s beginnen te bloeien.
 2. De stek werd genomen van onrijp (niet bloeiend) hout (zie hoger)
 3. Bij het snoeien van de brugmansia heb je de eerste Y-vertakking weggesneden.
 4. De plant is tijdens de winter tot op de grond bevroren. Soms vechten deze bevroren planten zich een weg terug en groeien en bloeien opnieuw.
 5. Je gebruikt niet genoeg meststof.
 6. De plant krijgt niet genoeg zon.
 7. De plant staat te warm. Tracht hem morgenzon te geven en schaduw in de namiddag.

Waarom verwelken de stengels van mijn plant, worden ze geel, sterven ze af ?

 1. Virus
 2. Ziektekiemen in de aarde, zoals verwelkingsziekte.
 3. Nematoden (wortelaaltjes)
 4. Wortelrot

Waarom verliest mijn plant bladeren en knoppen ?

Het is normaal, zoals bij vele struiken en bomen, dat de plant regelmatig de onderste bladeren afstoot. Echter in geval van sterk bladverlies tijdens het groeiseizoen kan een van de volgende punten de oorzaak zijn:

 1. De plant lijdt aan een tekort of een teveel aan water.
 2. De plant lijdt aan een voedseltekort.
 3. De plant lijdt onder extreem warme of koude temperaturen.
 4. De plant lijdt aan een erge vorm van spint.
 5. De plant lijdt aan een virus of een ziekte.

13 gedachten over “Brugmansia

  • 17 maart 2016 om 13:52
   Permalink

   Nee, is toch echt een buitenplant.

   Zelfs overwinteren in de huiskamer gaat maat matig: te warm, te droog en grote kans op spint en luizen

   Beantwoorden
 • 26 maart 2016 om 09:23
  Permalink

  Heb een brugmansia gekocht in de winkel maar zet je ze in groepjes in potten of in zijn eentje

  Beantwoorden
 • 5 juni 2016 om 12:49
  Permalink

  Mijn Brugmansia krijgt witte bladeren wat kan hiervan de oorzaak zijn>

  Beantwoorden
 • 14 september 2016 om 13:42
  Permalink

  In mei 2016 Brugmansia sanguinea gezaaid (gekocht in Californië bij smartseedstore@gmail.com). Van 10 zaden 6 planten gekregen. Zet de planten ’s nachts binnen, naaktslakken zijn er dol op. Vandaag zag ik in de grootste plant, 95 cm. de eerste bloemknop! Het is één van de mooiste planten, ooit zag ik ze wild in de nevelzone van de Pinchincha-vulkaan, bij Quito. Een boompje met bloemen en rijpe zaden. Jarenlang in de volle grond gekweekt, onder een dikke laag blad overleven ze, totdat een echt strenge winter er een eind aan maakte.

  Beantwoorden
 • 3 juli 2017 om 16:43
  Permalink

  Moet ik deze plant ook “dieven”
  Er zijn in de oksels veel dieven.
  Zoals bij de druif…

  Beantwoorden
  • 17 november 2019 om 11:32
   Permalink

   Ik dief mijn Brugmansia altijd. Ook haal ik de grootste bladeren er af. Meer energie voorvde bloemen. Net als tomaten 😀

   Beantwoorden
 • 3 juli 2017 om 16:43
  Permalink

  Moet ik deze plant ook “dieven”
  Er zijn in de oksels veel dieven.
  Zoals bij de druif…

  Beantwoorden
  • 3 juli 2017 om 18:28
   Permalink

   als het elkaar in de weg zit kun je uitdunnen maar nodig is het niet.

   Let op dat het sap kan irriteren

   Beantwoorden
 • 9 november 2017 om 16:20
  Permalink

  Beste
  Kan je volgende reden voor het niet-bloemen verder toelichten?
  ‘ 3.Bij het snoeien van de brugmansia heb je de eerste Y-vertakking weggesneden.’
  MvG
  Paul Daems

  Beantwoorden
 • 24 november 2019 om 14:08
  Permalink

  Beste meneer Daems,

  Mijn brugmansia in de tuin is bevroren, niet helemaal, maar hij was net vol in bloei toen er onverwachts een nacht vorst kwam.. Een aantal stekken heb ik proberen te redden, de volgende dag de plant deels teruggesnoeid. Ik probeer de manshoge struik (in een half jaar dit resultaat) toch te behouden in de tuin. Hoe en wanneer snoei ik het best, de nu heel zielig ogende, plant terug? Nu meteen, of krijgt hij dan weer een klap en kan ik beter wachten?

  Marlien

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *