Alcaea Rosea

Stokroos

De stokroos is een lid uit de familie van de kaasjekruiden: de Malvaceae, de bloemen hebben gelijkenis met de malva’s en hibiscus. De vier meest gekende Malvaceae zijn de stokroos, de Hibiscus, de Lavatera en het Kaasjeskruid. De stokroos staat ook te boek als Althea, dit is het Griekse woord voor geneesmiddel Alcea het Latijnse.

Een, twee, veel

De stokroos is een tweejarige plant, er is wat geduld nodig voordat er een bloeiend exemplaar in de tuin staat. Wellicht dat daarom deze trage plant wat minder populair is in deze meer gehaaste tijden. Het probleem is op te lossen door in het voorjaar jonge planten te kopen, deze zullen vaak hetzelfde jaar nog bloeien. Helaas slaan deze gekochte planten ook nog wel eens het eerste jaar over.

De stokroos neemt makkelijk een loopje met zijn tweejarig karakter. Gezaaid in mei/juni zal de stokroos dat jaar een blad rozet vormen en in het algemeen het volgende jaar gaan bloeien. Gezaaid in augustus/september is het sterk afhankelijk van het weer of de plant gaat bloeien in het volgende jaar. Er is goed kans dat het een jaar langer duurt. Aan de andere kant, kan, als er vroeg (maart) binnenshuis gezaaid wordt, de stokroos nog hetzelfde jaar bloeien, eenjarig dus. Na de bloei is het meestal niet afgelopen, naast de oude rozet vormen zich nieuwe uitlopers, knip na de bloei de stengel af.

De stokroos wordt een meter of twee groot, en geeft een kleurrijk verticaal accent aan een border of schutting. Er zijn enkele en dubbele stokrozen in talrijke kleuren: wit, rood, roze, crème en geel.

Verzorging.

De stokroos heeft de voorkeur voor een luwe, warme en niet te vochtige plaats in humusrijke grond. De bekende plaats is tegen een zuidmuur of schutting. Maar ook op andere plaatsen wil de stokroos prima groeien, zelfs vrijstaand midden tussen de grind-tegels. Hoe meer voeding te plant krijgt hoe groter deze wordt. Over het algemeen kan een stokroos prima op eigen benen staan, steunen is niet nodig.

Op arme grond kan de plant last krijgen van roest, een schimmelinfectie. Meestal is het niet zo ernstig dat de plant eraan ten onder gaat, het is alleen niet zo fraai. Met name in een vochtig seizoen kan de plant er last van krijgen. Voordeel van een standplaats tegen de muur van een huis is dat de plant ook meteen droger staat (onder de dakrand) en dan vaak minder last heeft van roest.

Zaaien.

Zaaien kan van Mei tot Augustus, direct te plaatse of in potjes. De plant houd niet zo van verplaatsen, voorkom dat u de plant weer moet uitgraven.

De stokroos kan zich vrijelijk uitzaaien, verwijder de uitgebloeide bloemen om dit te voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *