Palmen Kweken Uit Zaad

Planttips voor Palmenzaad

Bronnen:

 • http://www.rarepalmseeds.com
 • http://www.personal.u-net.com/~treetops/
 • http://www.palms.org/principes/1999/palmseeds.htm

De meeste palmen zijn relatief eenvoudig te kweken vanuit zaad. De succesfactoren zijn: vers zaad, schoon zaad, het goede medium, correcte temperatuur en een goede vochtigheid. Onderstaande een beschrijving van deze factoren, elke factor komt apart aan bod hoewel ze onderling samenhangen.

Palmen zijn uniek onder de houtachtige gewassen; op een enkele uitzondering na is het namelijk niet mogelijk palmen vegatief te vermeerderen. Technieken als stekken, afleggen en enten zijn bij palmen niet mogelijk. De meeste palmen kunnen uitsluitend generatief, dus uit zaad vermeerderd worden. Daarnaast staan palmen bekend om hun trage en ongelijkmatige kiemduur. Ongeveer 25% van all palm soorten hebben meer dan 100 dagen nodig om te kiemen en kennen daarbij een uitval van 80%.

De Zaden.

De afmetingen van palmzaden varieren enorm. Veel palmzaden zijn niet groter dan een paar centimeter. Daar tegenover staat de palm ‘’lodoicea maldivica’’ oftwel de Coco-de-mer met de afmeting van een dubble cocosnoot ( een engelse naam is dan ook double coconut), het grootste zaad van alle bloeiende planten. De kiem zelf is vaak klein. Het grootste deel van een palm zaad bestaat uit het endosperm. Dit weefsel is de voeding van de jonge kiem. Het witte vlees en de klapper-melk van de kokosnoot zijn vast en vloeibaar endosperm. Palm zaailingen halen voor lange tijd hun voedsel uit het endosperm.

Vers zaad

Hoe verser het zaad hoe beter de resultaten. De embryo moet er fris uitzien, stevig zijn zonder verkleuringen. Als het binneste van het zaad rot is, of rotte lucht verspreid is er weinig kans op kiemen. Hetzelfde geld voor het endosperm, dit moet er fris uitzien, en mag niet ruiken. Om dit uit te zoeken is het helaas wel nodig een vrucht open te snijden.

Temperatuur

De meeste palmen houden van lekker warm richting de 30 graden, uitzondering is echter bijvoorbeeld de Trachycarpus fortunei die veel aangeboden wordt. Deze heeft het liever wat koeler, een graad of twintig.

Licht

Is niet nodig voor het kiemen

Voorbereiding

Week de zaden 1 of meerdere dagen. Ververs om het dag het water. Eventueel wat ontsmettingsmiddel toevoegen. Daarna de zaden goed schoonmaken. All het vruchtvlees moet verwijdert worden, anders heb je grote kans op schimmel.

Medium

Zo veel meningen zoveel media. Over het algemeen zal een vochtig goed doorlatend medium voldoen. Cocopeat met zand, stekgrond, perlite puur of gemend. Opkweek kan in ook ZaaiZakken, Zaad erbij, en op een geschikte plaats zetten. En dan geduld, geduld, geduld.

Zaaien

Zaai de zaden ongeveer zo diep als ze dik zijn. Als je in een ZaaiZak zaait de zaden door het medium verspreiden.

Kiemen

Er zijn een tweetal manieren waarop zaden ontkiemen. In beide gevallen vormt zich eerst een soort puist. Hieruit groeit dan of een steeljte het ‘cotyledonary petiole’ waaruit dan de kiem en de wortels komen. Of de kiem groeit rechtstreeks uit de puist. In beide gevallen put de kiem zijn voedsel uit het zaad via het ‘haustorium’

Het kiemen kan lang duren, kunst is de zaden op de juiste vochtigheid en temperatuur te houden.

Na ontkieming

Afhankelijk van de manier van zaaien moeten de kiemlingen verpot worden zodra een wortel of blad zichtbaar is. Als je meerdere kiemplantjes in een pot hebt staan verpotten voordat de wortels in de knoop komen. Palmen hebben bij voorkeur een diepe pot vanwege de diepe penwortel. Palmen houden er niet van om te diep geplant te worden, de wortelbasis moet net onder het oppervlakte zitten. Als het zaadje nog aan de plant vast deze niet verwijderen, de palm leeft hiervan.

Als je in een ZaaiZak zaaide, verpotten zodra er wortelgroei is.

De eerste maanden heeft de palm geen voeding nodig

Voorzichtig verpotten, en met wat geluk heb je na een paar jaar een statige palm.

Meer exotische tuin info

Makkelijk

Moeilijk

 • Phoenix Theophrastii
 • Rhapidophyllum Hystrix
 • Chamaerops Humilis
 • Basselinia Species
 • Parajubaea Cocoides
 • Neoveitchia Storckii
 • Jubaeopsis Caffra
 • Jubaea Chilensis
 • Lavoixia Macrocarpa
 • Physokentia Insolita
 • Pseudophoenix Species
 • Rhopalostylis Baueri
 • Howea Fosteriana
 • Voanioala Gerardii

3 gedachten over “Palmen Kweken Uit Zaad

 • 1 juli 2017 om 17:23
  Permalink

  Hallo heb het ook gezet palmpitten maar weet niet welke soort .en na een maand komen er nu groen gele steeltjes uit.
  Dus ze komen te voorschijn.
  Wanneer moet ik ze verpotten en in een keer in grotere of het zelfde formaat waar ze in gezaaid zijn.
  p.s vind het een nuttige site

  Beantwoorden
 • 21 oktober 2017 om 09:29
  Permalink

  Hallo
  Ik heb een palma canaria gezaait nu lijkt het of er een wortel aan het groeien is een groen stengeltje wat weer in de grond verdwijnt kan dit ern wortel zijn en waneer komt het plantje zelf dan tevoorschijn

  Beantwoorden
 • 18 mei 2018 om 21:40
  Permalink

  Hallo

  heet u veel ervaring met palm bomen zaaien ??
  want ik heb laats paar special soorten gekocht zeg maar

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *