Palmen Buiten

Palmbomen in Nederland? Dat kan!

palmboom soorten geschikt voor de Nederlandse tuin

Indien u de voorkeur geeft aan een echte palm, dan is de Trachycarpus Fortunei een uitstekende soort om mee te beginnen, de Fortunei is goed bestand tegen vorst en vocht en behoeft bij een gemiddelde Nederlandse winter meestal geen bescherming1. Naast de Trachycarpus Fortunei zijn ook de soorten Trachycarpus Wagnerianus, Chamaerops Humilis en Chamaerops Humilis Cerifera behoorlijk winterhard.

De stam van de Trachycarpus Fortunei kan bij een een stamhoogte van 1 meter ongeveer 20 tot 30 cm per jaar groeien. Plaats de Trachycarpus op een beschutte plek in de halfschaduw en zorg voor vochtdoorlatende ondergrond door bijvoorbeeld op de bodem van de kuil waar de palm geplaatst wordt kiezels of grind te strooien. Vul de kuil vervolgens met aarde, potgrond, palmengrond en / of cocopeat.

zaailingen

Als u nog niet helemaal overtuigd bent van de winterhardheid van palmbomen zoals de Fortunei dan kunt u ook zaailingen planten, dit zijn 1 of 2 jarige palmpjes die na ongeveer 4 jaar hun eerste waaierblad vormen. Zaalingen kosten afhankelijk van de leverancier tussen de 50 cent en 3 euro per stuk, meestal krijgt u bij aanschaf van grotere aantallen korting. Plaats zaailingen op in de volle grond op een beschutte plek in de halfschaduw en overtuig uzelf er na 1 winter van dat het creëren van een exotentuin wel degelijk mogelijk is in Nederland!

andere exoten

Indien u eenmaal ervaring heeft met het houden van palmbomen kunt u experimenteren met soorten die in vergelijking met de eerdergenoemde palmbomen gevoeliger zijn voor vorst en vocht en in de winter bij matige of strenge vorst enige bescherming nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn de vederpalmen Butia Capitata en Jubaea Chilensis.

Veel exotenliefhebbers gaan na enkele jaren experimenteren met soorten die in principe niet winterhard zijn, voorbeelden van niet winterharde palmbomen zijn: Washingtonia Robusta en Phoenix Canariensis. Deze soorten zijn zeer gevoelig voor vocht en matige vorst. Met de juiste bescherming en kennis is het mogelijk zelfs deze soorten in de volle grond de winter door te krijgen.

Meer over winterbescherming en bescherming tegen schimmel bij vochtgevoelige soorten kunt u vinden op: palmboom.nu.

Deze tekst is samengesteld door Palmboom nu, het is niet toegestaan (delen) van deze tekst te gebruiken voor commerciele doeleinden. Gebruik van deze tekst op andere websites ter informatie is toegestaan met duidelijke bronvermelding: http://www.palmboom.nu en bij voorkeur met toestemming van Palmboom nu


-1- Genoemde winterharheid geldt indien de palm een stam heeft, goed doorworteld is en vóór half juli aangeplant is. Palmbomen die later aangeplant worden kunt u het eerste jaar beter wel beschermen. De aankoop van palmbomen zonder degelijke kluit (potgedrukt) wordt afgeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *