Palmen Binnen

Introductie

Over het algemeen hebben palmen een goed aanpassings vermogen aan de leefcondities in huizen en gebouwen. Beter dan je zou verwachten van deze exotische planten. Ze verdragen een flinke dosis verwaarlozing en zijn de investering gezien hun lange levensduur dan vaak ook meer dan waard.
Er is een grote verscheidenheid in soorten en maten en ze hebben, bij de juiste keuze weinig verzorging nodig. Echter niet alles aangeboden als kamerpalm is geschikt. De bekende kokospalm, voor weinig geld te koop, is een palm die minder geschikt is voor de huiskamer en zal een langzame dood sterven.

Acclimatisatie

Acclimatisatie is het aanpassen van een plant aan een omgeving, bijvoorbeeld bij de overgang van kweekkas naar tuincentrum en van daar naar de huiskamer. Hoe lang een palm nodig heeft zich aan te passen en hoe goed dat lukt ligt aan de soort, de mate van verandering , de toestand op de nieuwe locatie en de verzorging.
Een palm die in de tropen gekweekt is, met weinig blad en wortel naar een winters Nederland verschept wordt en vers opgepot te koop aangeboden wordt om vervolgens in een drooggestookte huiskamer terecht komt zal weinig kans op overleven hebben. Probeer er achter te komen waar de palm gekweekt is en hoe de plant ter plekke gekomen is, veel planten niet alleen palmen worden met kale wortels vervoerd. Op zich kunnen ze daar prima tegen, je weet echter pas na maanden of het vervoer en verpotten zorgvuldig gebeurt is, palmen sterven langzaam. Controleer de wortelkluit.

Temperatuur

De temperatuur beïnvloed alle fysiologische processen, fotosynthese, stofwissel, verdamping. Voor elke soort zijn er een aantal grenzen:

 • DE optimale temperatuur
 • De temperatuur waaronder de processen, en dus de groei, stoppen.
 • De temperatuur waaronder de plant beschadigd

Een gezonde palm zal toleranter zijn jegens de temperatuur, temperatuur schommelingen airco, tocht en verwarming.

In het algemeen groeien de tropische soorten die geschikt zijn voor gebruik binnenshuis nog bij een temperatuur van 18 graden, en zullen ze tijdelijke verlagingen tot 10 graden verdragen.

Licht

Licht is wellicht de belangrijkste en meest beperkende factor om palmen binnenshuis te houden. De meeste palmen verlangen veel meer licht dan we ze kunnen bieden. Er zijn echter soorten die met minder uitkomen, zoals soorten uit de onderbegroeien van bossen. Palmen die in hun natuurlijke omgeving de volle laag tropische zon hebben zullen zich nooit kunnen aanpassen aan het zeer beperkte licht in onze breedte graden, laat staan het de condities midden in een kamer.
Eventueel kan gewerkt worden met kunstlicht, waarbij het wel van belang is dat dit licht met het juiste spectrum voor een goede fotosynthese is, hiervoor bestaan speciale groei-lampen.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis is gewoonlijk laag maar kan flink varieren ten gevolg van tocht en centrale verwarming. Dit kan leiden tot uitdroging, het wortelgestel is niet geschikt om voldoende vocht aan te dragen. Een zwakke plant in combinatie met tocht maakt de plant bijzonder vatbaar voor ziektes als schildluis en spint.
Plaats palmen tochvrij, en bijvoorbeeld in groepen om een lokaal microklimaat te scheppen met een hogere luchtvochtigheid.

Water

Zowel te veel als te weinig water is schadelijk voor de palm, in beide situaties zullen de wortels geen water naar de plant kunnen transporteren. In het algmeen met de grond van een palm licht vochtig zijn, kletsnat is zonder meer schadelijk.
Vaak weinig water geven is minder gunstig dan af en toe een flinke slok, bij weinig water krijgt alleen een deel van de wortels vocht terwijl als de hele kluit nat is het hele wortelgestel vocht kan opnemen, daarnaast zorgt veel water geven ( waarbij het water voor een deel weer weg loopt) ervoor dat schadelijke zouten wegspoelen, die zich anders bij weinig water geven(waarbij er geen overtollig water wegloopt) zouden ophopen.

Verzorging

Van tijd tot tijd de palm ontstoffen door deze af te sproeien, voorzichtig af te nemen met een vochtige lap, of tijdens een zomers bui buiten te zetten. Gebruik geen reinigingsmiddelen voor palmbladen, in tegenstelling tot andere planten hebben palmen huidmondjes op zowel onder als bovenkant zitten. Reinigingsmiddelen zelfs special voor planten kunnen deze verstoppen

Subtraat

Elk goed doorlatend substraat met het vermogen goed vocht vast te houden is geschikt, goede potgrond of bijvoorbeeld potgrond op basis van kokos-vezels.

Mest

Bemest palmen eerder spaarzaam tijdens de groeiperiode. Er is speciale palmen-mest, maar elke traag werkende kunstmest voldoet. Zo eens per maand is voldoende

Soorten

Hieronder een lijst met palmen die regelmatig worden aangeboden voor gebruik binnenshuis, met name de soorten met een lage behoefte aan vluchtvochtigheid en licht voldoen ook.

Soort Luchtvochtigheid Min. Temperatuur Licht
Aiphanes caryotifolia hoog 18 hoog
Areca catechu hoog 18 hoog
Archontophoenix alexandrae hoog 13 hoog
Archontophoenix cunninghamiana hoog 13 hoog
Calamus australis hoog 18 laag
Calamus caryotoides hoog 18 laag
Caryota mitis hoog 18 laag
Caryota urens hoog 18 laag
Chamaedorea costaricana middel 13 laag
Chamaedorea elegans middel 13 laag
Chamaedorea seifritzii middel 13 laag
Chamaerops humilis middel-laag 5 hoog
Cocos nucifera hoog 18 hoog
Dictyosperma album hoog 18 hoog
Dypsis cabadae hoog 18 middel
Dypsis decaryi hoog 13 hoog
Dypsis lutescens hoog 18 middel
Dypsis lucubensis hoog 18 middel
Euterpe edulis hoog 18 hoog
Hedyscepe canterburyana hoog 13 middel
Howea belmoreana middel 13 laag
Howea forsteriana middel 13 laag
Hyophorbe lagenicaulis hoog 13 hoog
Hyophorbe verschafeltii hoog 13 hoog
Laccospadix australasica hoog 18 laag
Licuala grandis hoog 18 middel
Licuala ramsayi hoog 18 middel
Licuala spinosa hoog 18 middel
Linospadix monostachya hoog 13 laag
Livistona australis middel 5 hoog
Livistona chinensis middel 5 middel
Livistona rotundifolia hoog 18 middel
Livistona saribus hoog 18 hoog
Lytocaryum weddellianum hoog 13 laag
Normanbya normanbyi hoog 18 hoog
Phoenix canariensis middel-laag 5 hoog
Phoenix roebelinii middel 13 laag
Phoenix rupicola middel 13 hoog
Ptychosperma elegans hoog 18 hoog
Ptychosperma maccarthurii hoog 18 hoog
Ravenea rivularis hoog 18 hoog
Reinhardtia gracilis hoog 18 laag
Rhapis excelsa middel 5 laag
Rhapis humilis middel 5 laag
Rhopalostylis baueri hoog 13 middel
Rhopalostylis sapida hoog 13 middel
Sabal minor middel-laag 5 laag
Syagrus romanzoffiana hoog 13 hoog
Veitchia merillii hoog 18 hoog

3 gedachten over “Palmen Binnen

 • 5 januari 2017 om 09:55
  Permalink

  handig artikel om een goede palm voor binnen te selecteren

  Beantwoorden
 • 9 september 2019 om 09:19
  Permalink

  Ik zoek een plant die ik ergens gezien heb.
  Het is een dikke noot,hoge dikke stam, met lange bladeren.
  Op de foto’s heb ik hem niet gezien.
  Kunnen jullie mij aan de naam van die plant helpen ?

  Beantwoorden
 • 16 september 2019 om 14:39
  Permalink

  Geweldig artikel, er zijn enkele puntjes dat ik denk van daar had ook wel over verteld mogen worden, voor de rest is ie echt top! TP

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *