Lophophora Williamsii

Peyote

Botanic Info

De peyote cactus is een kleine, blauw/groene, doornloze, bolvormige plant met woltoefjes en een naar verhouding grootte dikke penwortel. Ze draagt roze bloempjes.
Er zijn diverse soort variaties. Zo zijn er de Lophophora Williamsii Decipiens, L Diffusa en de L Diffusa Koehresii.
De cactus groeit zeer langzaam en bloeit in de natuur pas na 10 jaaren wordt zelden groter dan 15cm. De Peyote groeit in Mexico en het zuiden van Texas.

Algemeen

Peyote houdt van warmte en licht. En groeit in de natuur zowel op open plekken in de zon, als onder struiken en andere andere cacti. Op warme dagen wat extra water geven doet wonderen. Wanneer je de cactus binnen kweekt is achter een raam op het zuiden een goede plaats. Er moet uiteraard wel zon door het raam naar binnen vallen.

Kweken

De peyote is een traag groeiende cactus, is gemakkelijk te kweken en eenvoudig te vermeerderen. Je kunt op twee manieren starten. Met zaad of met een plant.
De plant hoeft alleen wat water te krijgen.
Wanneer de peyote om het jaar verpot wordt is het toedienen van voeding niet nodig.

Zaaien

Je kunt uiteraard ook met zaad starten. Het duurt dan wel vele jaren voordat ze groot (ca. 5cm) zijn, maar is zeer zeker de moeite waard. Hieronder staat een methode beschreven om het zaad te ontkiemen en op te kweken.
De beste maanden om te beginnen met zaaien is januari/februari/maart. Zaai met nieuwe maan. Dan kunnen de net ontsproten kiemen van het extra licht profiteren.
Eventuele schimmel direct uit de kweekbak verwijderen!!!

Wat je nodig hebt zijn kleine plastic potjes(5cm), ontsmette cactus grond (verwarm de aarde een uurtje in rijststomer of oven op 90ºC), plastic folie, elastiekjes.

  • Vul de potjes met aarde, leg de zaadjes op de aarde en druk ze zachtjes aan.
  • Zet de potjes in een laagje gekookt water en wacht totdat de aarde aan het oppervlak vochtig wordt. Haal de potjes eruit, span wat transparante folie over het potje en zet het vast met een elastiekje.
  • En zet het potje in de vensterbank op het zuiden boven een radiator. *Beter is het nog om een kweekkasje(Ubbink) te gebruiken met een vloerverwarming. De optimale kiem-temperatuur ligt tussen de 18 en 23°C.
  • Na een paar dagen tot weken komen de eerste groene baby cacti uit de aarde omhoog. Zo’n 4 weken na dit moment kun je de babies gaan afharden. Prik een gaatje of twee in het plasticfolie . Prik om de dag een gaatje erbij. Totdat onder het folie net zo’n atmosfeer heerst als erbuiten.
  • Nu kun je het plastic weghalen. En als de top aarde droog wordt handmatig water geven met gekookt of regenwater. De babies mogen het eerste jaar niet uitdrogen, maar verzuip ze niet !
  • Na een jaar kun je ze eventueel verpotten, wees erg voorzichtig met het pen worteltje.

Stekken

Je kunt de peyote ook stekken. Stek bij voorkeur bij warm droog weer. Dit gaat als volgt. Je snijdt met een schoon en scherp mes een peyote-kop van de wortel, net boven de grond. En leg deze op hun zijkant te drogen op een warme droge plaats uit de zon. Wanneer de wond genezen is kun je de stek op de cactusgrond/potgrond/ stekgrond plaatsen (onderkant onder). Het kan nu nog een jaar duren voordat de cactus opnieuw uitloopt. Lichtvochtige aarde bevorderd de wortel groei. Net als een temperatuur rond de 23°C. Op de achter gebleven wortel zullen/kunnen nieuwe uitlopertjes verschijnen.

Winterstop

Nagenoeg alle cacti houden van een winterstop. Door gebrek aan licht in de winter zal de cactus een verdunning vormen. De truc is de groei te stoppen. Het is beter om de peyote vanaf de herfst geen water meer te geven. En haar begin winter naar een koelere lichte kamer te verplaatsen. Optimale winter teperatuur ligt tussen de 4 en 10°C. Geef in deze periode geen water. Wanneer het in het voorjaar weer warm wordt op de vensterbank kun we de plant weer voor het raam plaatsen. Na een weekje wat water geven. De aarde zal even nodig hebben om weer vocht te kunen opnemen. Benevelen in de ochtend helpt de cactus weer aanslaan in het voorjaar. Een winterstop is ook nodig voor de bloei van de peyote. Ze draagt kleine roze bloemen welke in de top ontspruiten.

Ongedierte en plagen

Waar planten zijn, zijn beestjes. En ook de Peyote ontkomt hier niet aan. En als je denkt dat je alle beestjes vernietigd hebt dan zullen er altijd wel weer een paar opduiken. Wolluis, Wortelluis en Spint. Van Spint is af te komen door veel te luchten en in het voorjaar en zomer de planten geregeld te besproeien. Maar van de andere twee plagen kom je haast niet meer af. Met zwaar gif win je een veldslag maar niet de oorlog. Het is gevaarlijk en slecht voor het millieu. Je zal met wat beestjes moeten leren leven en er voor moeten zorgen dat het geen plaag wordt.

Wolluizen verstoppen zich meestal in de schedel van de cactus, in de groeven. Ze zitten bij voorkeur bij de jonge plantendelen en zuigen daar de sappen uit de cactus. Tijdens de winter verstoppen ze zich graag bij de wortelhals. Wolluizen bestrijden gaat dmv een zeep-spiritus-oplossing op de beestjes te stippen.

Wortelluizen lijken erg op Wolluizen maar leven onder de grond. Ze zuigen de sappen uit de wortels, waardoor de cactus verzwakt. Controleer op Wortelluizen door de plant uit de pot te halen en te kijken of er een blauw- wit waas aan de binnenkant van de pot zit of aan de wortels. Misschien zijn ook de dunne witte wortelluizen zelf te zien. Alle aarde moet van de wortels worden verwijderd en worden weggegooid. Schrob de pot goed schoon met sop. Maak ook de wortels en wortelhals goed schoon met lauw stromend water. Pot de Peyote opnieuw en houdt hem bij de andere cactussen vandaan. Wortelluis is zeer ‘besmettelijk’.

Spint, Wolluis en Wortelluis komen ook gewoon bij kamerplanten voor !!!

De Platte bak

Een kas wordt vaak de ideale groeiplaats voor cactussen genoemd, maar in feite is dit de platte bak. Hierin groeien de planten beter dan in een kas. Het voordeel van een kas is dat je er je planten beter kunt controleren en je kunt er klusjes in uitvoeren. Vanaf april kun je de cactussen vanuit de koele kamer in de plattebak buiten zetten. Deze bestaat uit opstaande zijkanten van hout/glas/kunststof / polycarbonaatplaten. Afgedekt met ramen van glas of doorschijnend kunststof.
In het voor- & najaar warmt de kleine hoeveelheid lucht in de bak snel op wanneer de ramen erop liggen. Ze houden ook de nachtelijk kou buiten en ze beschermen de planten tegen het felle licht in het voorjaar (extra schermen kan nodig zijn wanneer de cactussen op een relatief donkere overwinteringsplaats hebben gestaan.

Het grootste voordeel van de plattepak blijkt in de zomer. Dan kunnen de ramen er helemaal af. Alle UV-straling bereikt nu de cactussen. ‘s-Nachts mogen de ruiten er ook afblijven. De lucht koelt dan af.

Je kunt ook ‘s-winter je peyote’s in de plattebak laten staan. De
plattebak dient dan wel verwarmd te worden. Dit kan met electrische verwarmingskabels in combinatie met een thermostaat. Een plattebak verwarmen kost aanzienlijk minder energie dan het verwarmen van een kas. Bovendien is de plattebak uitstekend te isoleren dmv polycarbonaatplaten met luchtspauw. Aan de binnenkant kun je met noppenfolie isoleren. En een platte bak kan gemakkelijk ‘s-nachts met rietmatten of ander isolerend materiaal worden afgedekt.

2 gedachten over “Lophophora Williamsii

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *