Conophytum

Conophytum informatie

Introductie

Conophytums groeien in het westelijk deel van Zuid Afrika en in het Zuid Westen van Namibië. Het gebied heeft een Mediterraan klimaat met natte winters en droge zomers. Conos in het wild hebben zich hierop aangepast en groeien in het winterseizoen, iets waar bij de cultivatie rekening mee gehouden moet worden. Hun behandeling is fundamenteel anders dan voor de meeste cactussen, en het is aan te raden de Conos apart te houden en te cultiveren in combinatie met andere winter-groeiers zoals ‘’Cheiridopsis’’, ‘’Tylecodon’’, ‘’Bulbine’’, etc.

Water

Conophytums rusten in de zomer, het bestaande bladpaar droogt uit en vormen een papieren omhulsel die de nieuwe bladeren beschermt. Water geven begint eind Juli, er wordt dan wekelijks vrij stevig water gegeven. In deze periode groeien de bladeren vlug door het omhulse van de oude bladeren, en worden de bloemen gevormd. Als het koeler wordt in de herfst wordt mindeer water gegeven, eens in de 3-4 weken. Sommige soorten zoals de C. calculus vormen rimpels zodra ze water nodig hebben. In Februari als de dagen lengen krijgen de planten weer meer water terwijl het nieuwe bladpaar gevormd wordt. Begin april wordt gestopt met water geven en de rustfase begint weer. Sommige kwekers geven heel weinig water tijdens de rust, andere stoppen helemaal. Vooral bij kleine soorten kan water geven verstandig zijn. Water of druppels op de planten kan leiden tot vlekken. Voeding wordt matig gegeven, vloeibaar voedsel met een lage-N in het vroege voorjaar en in de herfst. Herfst is ook de periode om te verpottem.

Licht

Voor veel conos zit de schoonheid in de kleuren en patronen. Om de kleuren goed tot ontwikkeling te laten komen is veel licht nodig tijdens het groeiseizoen.
In de winter de planten moeten zo licht mogelijk staan. Helaas zal dit vaak niet toereikend zijn en worden de planten groen en slap. Met het toenemen van de lichtintensiteit in Mei is er een groot gevaar van verbranding tot de dood erop volgt. Dit is een van de grootste problemen in de verzorging, vaak is de schade niet te zien totdat de plant weer in groei komt in de herfst. Afschermen met doeken of kalken van de ramen is noodzakelijk tussen April en September. Of zet de planten op een schaduwplek tijdens deze periode.

Temperatuur

In het wild leven sommige soorten op groote hoogts met vorst en sneeuw, alleen is het klimaat erg droog in tegenstelling tot de vochtige koude in NL. ER zijn soorten die in een koude kas of kweekbak zouden kunnen overleven, beter is vorstvrije overwintering. Goede ventilatie is vereist in de zomer, en voorkom temperaturen boven de 40oC.

Groeimedia

Omdat kleine aardewerken potten snel uitdrogen is het aan te raden plastic potjes te gebruiken. Conos hebben ondiepe wortels, gebruik bij grote potten ondiepe soorten. Kleine soorten groeien het best in groepjes.

Gebruik een goed doorlatende grond. Bijvoorbeeld speciale cactus grond, eventueel met extra grit.
Verpotten kan eens in de twee jaar of minder, aan het begin van het groei seizoen, Juli-Augustus.

Ongedierte en ziektes

Conos hebben relatief weinig last van ongedierte, hoewel wortel aaltjes voorkomen. Trips komt voor op de bloemen. Verwijder oude bladeren en bloemen om meeldauw en andere schimmels te voorkomen.

Stekken

Oude planten kunnen gescheurd worden als ze lelijker worden. Planten kunnen ook vermeerder worden door jonge plantjes die aan de buitenzijde onstaan te stekken. Dit kan vroeg in het seizoen September – Oktober, tot in februari. Een stek bestaat uit 1-2 jonge plantjes met een paar millimeter ‘stengel’. Niet laten drogen, maar oppotten in een goede stekgrond of het mengsel dat boven beschreven staat. Groei van nieuwe wortel duurt een maand of twee.

Zaaien

Het extreem fijne zaad is bij verschillende internet winkels te koop. Als je eigen zaad wilt winnen heb je twee verschillende planten nodig. Dit moeten verschillende klonen zijn, stekken van dezelfde ouder zullen geen zaad produceren. Zet ze apart van andere Conos om ongewenste kruisingen te voorkomen. Handmatig bestuiven kan met een penseeltje, haar, snorhaar van een kat of wat anders er nog geschikt is. Zodra de bloemen verwelken kunnen ze weer terug bij de rest. Het zaad heeft lang nodig om te rijpen, ongeveer tot de volgende augustus. Herfst is de natuurlijkste tijd om te zaaien, echter het kan een probleem zijn om de vochtige winter te overlevem. Uitstellen tot januari kan een uitkomst zijn.
Zaai op een goede zaaigrond ( 20-40 in een 5cm pot, 100 cm pot). Zaden en zaailingen zijn gevoelig voor schimmels. Het is verstandig de grond te ontsmetten (Bijvoorbeeld met superol gorgeltabletten 2 per halve liter, actieve stof oxychinoline sulfaat) na het kiemen ook van tijd tot tijd sproeien met een ontsmettings middel. Temperatuur ideaal is 15-20 oC graden overdag, koeler (5-10 oC) ’s nachts. Zaaigoed vochtig houden, eventueel afdekken. Kieming is meestal na 1-2 weken. Probeer de planten het eerste jaar aan de groei te houden, door ze vanaf maart koel en beschaduwd te houden. Water te blijven geven. De rust zou nu heel kort moeten zijn. In de herfst kan dan opgepot worden. Tijdens de eerste groei relatief veel voeding geven voor een stevige groei

  • Conophytum maughanii
  • Conophytum obcordellum
  • Conophytum verrucosum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *