Druiven Stekken

Vermeerderen van druiven door stekken.

Heeft u zelf al een fraaie druif, of hebben kennissen een goede druivelaar dan is het vrij eenvoudig om deze door stekken te vermeerderen. Door de sterke groei van de druif en de noodzakelijke snoei in de vroege winter beschik je bijna vanzelf over een flinke hoeveelheid stekmateriaal.

Uitgangspunt is een gezonde eenjarige scheut die goed afgerijpt is. De scheut moet goed verhout zijn en goede ontwikkelde knoppen hebben. Niet geschoten is altijd mis, als er stukken bijzitten die er wat minder optimaal uitzien kun je het toch proberen.Stektijd is December tot halverwege de winter. Gezien de snoei vroeg in de winter gedaan moet worden is dat meteen een mooi moment op te stekken. Zorg er wel voor dat de scheuten niet bevroren zijn.

Knip de scheut steeds tussen twee knoppen doormidden, zodat je een stuk stengel met 1 knop krijgt. Je kunt op twee manieren stekken en dus ook knippen:

Verticaal

Knip de scheut zo in stukken dat onder de knop nog een stukje van 7-8 centimeter zit. Knip de stek hier recht af. Zorg boven de scheut voor een stuk scheut van een centimeter en knip dit scheef af, dit heeft enerzijds het voordeel dat je weet waar de boven en onderkant zit, anderzijds loopt water zo beter van de stek af hetgeen rotting voorkomt. De schuine kant wordt het beste met entwas afgedekt die om inwateren (rotting) en schimmelvorming te voorkomen. Steek de enten in stekgrond zodat de knop net boven de grond zit.

Horizontaal

Knip de stekken recht af, zodanig dat er links en rechts van de knop een centimeter of twee scheut zit. Leg deze stekken op de grond met de knop naar boven en druk ze licht aan zodat de knop half in de grond zit.

Als grondsoort is stekgrond of goede potgrond vermengd met 1/5 deel zand geschikt. De stekken kunnen met meerdere in een pot gezet worden. Dek de stekken of met een plastik zak of plaat ze in kweekkastje. Zorg voor bodemwarmte (20 graden) of plaats de stekken binnenshuis.

Controleer regelmatig dat de grond niet te droog is, en verwijder stekken die aangetast worden door schimmels onmiddellijk.

Onderstaande bak heeft in een verloren hoek in de huiskamer gestaan, zonder afdekking alleen af en toe sproeien.

De knop zal relatief vlug uitlopen, de wortelvorming laat meestal iets langer op zich wachten. Om onnodige beschadiging aan de wortels te voorkomen is het handig stekken die groei vertonen apart op te poten, zeker als je veel stekken in een bak hebt liggen.

Als de groei goed doorzet kunnen de druiven afgehard worden (afdekking open zetten,verwijderen, overdag naar buiten,permanent naar buiten). In Juni kunnen de planten dan in de volle grond gezet worden.


Of kweek ze in een pot als ‘tafelplant’

4 gedachten over “Druiven Stekken

 • 4 december 2016 om 13:55
  Permalink

  ik deed dit enkele jaren geleden met positief resultaat… doch het waren stekken van een lekkere pitarme blauwe druif … 6 jaar later doet de plant op zich het goed maar heeft tot op heden nog geen druiven gekregen. Kan het zijn dat je pitarme druiven niet kan stekken? of moeten we gewoon nog mee geduld hebben. De moederplant doet het nog steeds reuze.
  heeft iemand hier ervaring mee?

  Beantwoorden
  • 2 juni 2017 om 12:49
   Permalink

   Zeer duidelijke uitleg.
   Geen vaktaal gebruikt!!!!

   Beantwoorden
  • 11 juli 2017 om 18:36
   Permalink

   Kan aan de plaats liggen (te weinig zon) maar ook aan het snoeien.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *