Trends Tuinverlichting

Tuinverlichting is net als kleding. Het volgt de laatste mode. Elk jaar weer zijn er nieuwe trends die je volop terug ziet in tuinen en parken. De trends in tuinverlichting.

Ontstaan

Tot voor kort was het gebruikelijk om grote, duidelijke lampen in de tuin te plaatsen. Als de tuin maar goed verlicht was. Tegenwoordig besteden mensen vele meer aandacht aan de tuinverlichting. Het moet effectief zijn maar zeker ook sfeervol. Het zijn net de details die een tuin compleet maken.

Spotjes

Een soort tuinverlichting die steeds meer opkomt, is het gebruik van spotjes. Deze lampjes zijn overal voor te gebruiken. Ze kunnen dienst doen als afbakening van een looppad maar door ze willekeurig in de tuin in de grond te plaatsen kun je ook een prachtig sfeervol effect creƫren. Grondspots stralen namelijk het licht van onder naar boven.

Vuurverlichting

Deze zomer hoeft de tuinverlichting niet bij lampjes te blijven. Het plaatsen van vuurvoorwerpen is ook erg populair. Op terrasjes komt steeds vaker de vuurkorf te voorschijn. Deze geeft voldoende licht zodat er geen felle buitenlamp aan hoeft en geeft tegelijkertijd warmte zodat je langer buiten kunt blijven zitten. Een ander soort verlichting is het gebruik van fakkels. Deze kun je overal in je tuin plaatsen en ze zorgen gegarandeerd voor een aparte en betoverende sfeer.

Zonne-energie

In deze tijd, waarin we steeds meer geld willen besparen en ook willen denken aan het milieu, is het gebruik van lampen op zonne-energie de oplossing. Het grote voordeel van deze soort verlichting is dat er geen snoeren nodig zijn. Het zonnepaneeltje vangt de hele dag het zonlicht op en zodra het buiten donker wordt schakelt het lampje automatisch in. Een simpele en geldbesparende oplossing voor in de tuin.

LED

LED-lampjes zijn uitermate geschikt om te gebruiken als buitenverlichting. De lampjes gaan lang mee, bezwijken niet zo snel onder de weersomstandigheden en zijn te plaatsen waar je maar wilt. Daarnaast kun je met LED-lampjes allerlei kleuren bereiken en op deze manier een sfeervol kleurenpatroon in de tuin brengen.

Zwakstroom verlichting

Steeds meer opkomend is de zwakstroom verlichting. Deze vorm van buitenverlichting is zeer zuinig en veilig. Ideaal voor een gezin met kinderen. Deze kunnen veilig in de tuin spelen zonder het risico dat ze wat overkomt. Zwakstroom verlichting gaat lang mee, vaak meer dan 5 jaar, en levert een hoge lichtkwaliteit. Daarnaast is het ontzettend eenvoudig aan te sluiten. Er is geen uitgebreide technische kennis vereist om gebruik te maken van zwakstroom verlichting.

Soort lamp

De trend is het gebruik van spaarlampen buiten. Deze lampen hebben een opwarmperiode nodig maar dat is juist ideaal voor lampjes die een sensor hebben die reageert op daglicht. Wanneer de sensor merkt dat het donkerder wordt schakelt hij het lampje in. Omdat de spaarlamp eerst nog warm moet worden verloopt het aangaan van de verlichting geleidelijk en dit geeft een mooi effect. Voor lampen met een bewegingssensor is het juist raadzaam om geen spaarlampen te gebruiken. Beter is om hier een halogeenlamp in te draaien.

Trends

Natuurlijk hoeft u niet mee te doen aan de trends. Het werkt hetzelfde als bij kledingmode. Je kiest zelf of je meedoet of niet. Bedenk wel dat de trends op het gebied van tuinverlichting alleen maar bijdragen aan een sfeervollere tuin.

2 gedachten over “Trends Tuinverlichting

 • 29 juli 2016 om 21:58
  Permalink

  De laatste jaren is de interesse in LED-lampjes enorm toegenomen, zo merken wij. Het feit dat de tuinverlichting kan worden ingebouwd, opgehangen of in de grond worden geprikt maakt het zeer flexibel. Voeg daaraan toe dat LED-lampen 15 tot 30 jaar meegaan en de investering erin is eigenlijk een ‘no-brainer’.

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 08:24
  Permalink

  Kort geleden heb ik een vakantiehuis en een klein tuintje gekocht. Natuurlijk wil ik die zo gezellig mogelijk maken šŸ™‚ Nu ben ik op zoek naar een tuin interieur ideeĆ«n en LED-lampjes lijken me ideaal! Vooral vind ik leuk dat ze in verschillende kleuren bestaan en ik een grote keuze zal hebben. Hopelijk zullen ze mijn tuin echt lief en mooi maken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *