Nazomeren in eigen tuin

De zomer loopt op zijn einde en dagen worden steeds koeler en natter. Veel mensen kiezen ervoor om ergens, ver weg van hier, te nazomeren onder de warme herfstzon. Maar wat veel mensen niet weten is dat je met een paar kleine aanpassingen heerlijk kunt nazomeren in je eigen tuin.

Terras overkappingen

De dagen worden korter en natter terwijl de avonden steeds koeler worden. Maar niets is zo lekker om in je eigen tuin ’s middags of ‘s avonds even bij te komen met een biertje of een wijntje. Om niet elke keer bij een klein buitje alle spullen op te hoeven ruimen is een terras overkapping een uitkomst.

Veranda Azalp

Terras overkappingen en veranda’s zijn er in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat u een overkapping kiest die bij het huis past qua materiaal en kleur. De twee meest voorkomende terras overkappingen zijn de aluminium en de houten variant.

Het grote voordeel van een terras overkapping is dat u altijd op uw terras kunt zitten. Een regenbuitje is geen probleem en als uw terrasverwarmers op het terras plaatst, kunt u zelfs blijven zitten als het kouder wordt buiten.
Een terras overkapping geeft een extraatje aan uw huis en tuin. Het is het verlengstuk van uw huis en beter dan een zonneluifel die u weer in moet draaien als het stevig waait of regent. Een terras overkapping vergt weinig onderhoud. Door de schuine afloop stroomt het water van de overkapping af. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe het dak van de overkapping een poetsbeurtje geven.

Terras verwarming

Zo rond eind oktober en begin november wordt het eigenlijk te koud om buiten op het terras te blijven zitten. Maar door het plaatsen van één of twee terrasverwarmers blijft het ook in de herfst en de winter aangenaam op je eigen terras.

Er zijn kortweg twee soorten terrasverwarming; op gas of op elektriciteit. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen. Te beginnen met terrasverwarming op gas.

Terrasverwarmingen op gas zijn snel op temperatuur. Eigenlijk direct na de ontsteking geven ze warmte af. De gastankjes die nodig zijn voor de terrasverwarmers gaan lang mee. Je kunt rustig avond aan avond genieten op je terras voordat de terrasverwarmer geen warmte meer afgeeft.
Een groot nadeel is wel de aanschafprijs van een gasvariant. Deze ligt namelijk fors hoger dan bij de elektrische versie.

De lage aanschafprijs van een terrasverwarmer is fijn maar de stroomrekening tikt natuurlijk wel door. De verbruikskosten van de elektrische variant zijn hoger dan bij de gasversie. Een elektrische terrasverwarmer is compact en daardoor gemakkelijk overal op te hangen waar je warmte wenst. Met een afstandbediening is vaak de temperatuur nog te regelen ook. Wel moet je rekening houden met een langere opwarmtijd dan bij de gasvariant.

Naast de twee genoemde soorten zijn de terrasverwarmers er ook in verschillende maten. Er zijn
grofweg twee constructies mogelijk, de staande en de hangende terrasverwarmers. Eerstgenoemde

variant is vooral bekend in de horecawereld. De grotere terrassen maken allemaal gebruik van
deze terrasverwarmers, die de grootte van een lantaarnpaal hebben. Voor particulieren zijn er ook
staande terrasverwarmers, maar doorgaans wordt er gekozen voor een hangende terrasverwarming.
Deze variant is makkelijker te bevestigen en werkt precies hetzelfde. De kleinste terrasverwarmers,
ter grootte van een brood, kunnen al een behoorlijk terras van 12 m2 verwarmen. Ter vergelijking,
een standaard terras is tussen de 8-10 m2 groot.

Een terrasverwarmer is ideaal om tot in de kleine uurtjes te genieten van de buitenlucht. Er zijn ook mensen die een vuurkorf gebruiken om het warm te houden maar het voordeel van een terrasverwarmer is dat je niet uitgerookt wordt, zoals bij een vuurkorf. Daarnaast heb je ook geen last van stankoverlast. Een terrasverwarmer is nagenoeg reukloos en een must voor op het terras.

Herfstbloeiers

De meeste mensen hebben planten en bloemen in de tuin staan die in bloei staan van het voorjaar tot het einde van de zomer. Tijdens de herfst en de winter blijft er een grauwe tuin achter zonder enige vorm van kleur. Maar dit kan anders. Er zijn genoeg planten en bloemen die volop kleur aan je tuin kunnen geven, ook in de herfst.

Eén van die bloemen is de herfstanemoon, zoals de naam het al zegt groeit deze plant vooral in de herfst. De herfstanemoon heeft witte bloemen met een geel centrum. De plant groeit het beste in een voedzame en vochtige grond. Iets wat in de herfst geen probleem zal zijn.

Een bloem die lang doorbloeit tot diep in het najaar is de aster. En met name de bergaster. Deze plant krijgt margriet-achtige paarse bloemetje s met een gele kern. Ook in de herfst komen er nog vlinders en bijen op deze bloemen af.

De meeste herfstbloeiers hebben paars-roze bloemen, zo ook de IJzerhard. De herfstvariant van deze plant gedijt het beste bij zonnig weer, afgewisseld met een buitje zodat de plant genoeg voeding krijgt. De IJzerhard kan wel 2 meter hoog worden en is een trekpleister van vliegende insecten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke, kleurrijke herfstbloeiers. Bijvoorbeeld de Aconitum, Sedum, Paddelelie, Anijsplant, Perovskia, Clematis en de Augurkenstruik. Deze veel voorkomende planten zijn in elk tuincentrum verkrijgbaar.

Nazomer drankjes

Als je ook in de nazomer nog lekker in je tuin wilt zitten, onder de terras overkapping, naast de terrasverwarmer en tussen de kleurrijke bloemen, wil je er ook iets lekkers bij drinken. Een smaakvol biertje of wijntje gaat er altijd wel in, maar origineler is een nazomer cocktail of een smoothie.

Echt herfstfruit is de peer, en een alcoholvrije perensmoothie is eenvoudig te maken.

Toch liever met alcoholische bite? Probeer eens de Marvelous. Een heerlijke cocktail die het verfrissende van de zomer combineert met de weersomschakeling van de herfst. Een scheutje wodka en campari legt de bodem van deze cocktail. Voeg daar wat grenadinesiroop, sinaasappelsap, grapefruitsap, citroensap en ijsblokjes aan toe en je hebt een lekkere nazomer cocktail.

Natuurlijk kun je ook zelf experimenteren. Een echt nazomer ingrediënt is de zwarte bes. Ook de grapefruit is uitstekend geschikt om toe te voegen bij een zelf te maken cocktail. Qua alcoholische dranken kun je vrijwel alles gebruiken. Het enige drankje wat absoluut niet bij de nazomer past is Tequila.

Met deze tips moet zal het een heerlijke nazomer worden in de eigen tuin. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *