Trachycarpus Fortunei

Camerops Exelsa – Chusan palm

Trachycarpus Overzicht

Trachycarpus Fortunei is een palm, die oorspronkelijk uit Oost- Azië (China, Japan) komt. Hoewel palmen vaak geassocieerd worden met de Tropen, kunnen de meeste soorten uit het geslacht Trachycarpus vorst verdragen. Een van de meeste winterharde palmsoorten is de Trachycarpus fortunei of Chinese palm, die als allochtoon uit het oosten aan de Franse en Italiaanse Rivièra ingeburgerd is geraakt.

De Trachycarpus fortunei is de meest succesvolle winterharde Palm die momenteel wordt gekweekt. De palm kan temperaturen van -17 graden Celcius overleven. De palm is succesvol uitgeplant in vele landen die koude winters hebben, zoals Canada, Duisland, Zweden en zelfs Bulgarije, waar de Chinese Waaierpalm temperaturen heeft overleefd van -25 graden Celcius (onder droge omstandigheden)! De Trachycarpus fortunei is er zelfs in geslaagd zichzelf voort te planten in de natuur van midden Europa, bijvoorbeeld in Tessin, Zwitserland.

De oorspronkelijke habitat van de Chinese waaierpalm loopt van Midden tot Oost-China. De palm ontwikkelt een lange solitaire stam die een hoogte kan bereiken van 12 meter. De stam is bedekt met vezels die de palm een vreemd maar mooi uiterlijk geven. De donkergroene waaiervormige bladeren kun een diameter bereiken van 110 cm. De Trachycarpus fortunei is een zeer robuuste en snelgroeiende palm die goed is aangepast aan het West en Midden-Europese klimaat. Een volwassen exemplaar kan gemakkelijk een stamgroei bereiken van 30 cm per jaar!

Trachycarpus fortunei kan stevige kou weerstaan. planten van deze soort, die in de kunnen tegen een vorst tot – 15 a -20 C. Overigens laat hij bij temperaturen onder – 12 C zijn bladeren vallen. In het Middellandse zeegebied gedijt deze palm goed. Hij vormt daar per jaar 2 à 3 waaiervormige bladeren met een doorsnede van 40 tot en met 100 cm.

Uitzonderlijk moet de palm worden beschermd. Indien de temperatuur lager dan – 15°c gevoelstemperatuur duikt kan men aktie nemen. Men kan de bladeren samenbinden en rond het groeipunt isolatie aanbrengen. De wortels worden beschermd met een dikke mulchlaag. De bescherming wordt verwijderd na de vorstpiek, zoniet krijg je mogelijk rottingsproblemen.

Naast de Chusanpalm worden ook andere soorten van het geslacht Trachycarpus in Europa gekweekt, bijvoorbeeld T. excelsea (Chinese windmolenpalm), T. martianus en T. wagnerianus. In het Westelijk deel van het Middellandse Zeegebied (Zuidoost Spanje en Zuid Italië) komt ook een inheemse palm voor, de Chamaerops humilis (dwergwaaierpalm). Ook deze palm is geen echte koukleum, want hij kan tot ongeveer 44 NB groeien. Zowel de Trachycarpus fortunei als de Chamaerops humilis worden voornamelijk gekweekt voor hun sierwaarde.

Zoals de meeste palmen kent Trachycarpus fortunei een traag groeiend jeugdstadium. Ook de vorstbestendigheid is dan nog niet optimaal. Het aantal waaiervormige bladeren neemt toe bij het ouder worden. Sommige hebben afhangende, anderen stijve bladeren. Een volwassen exemplaar kan tot 25 cm per jaar in hoogte toenemen. De bloeiwijze is cremewit bij de vrouwelijke en geel bij de mannelijke exemplaren. Het zaad is niervormig en blauwzwart gekleurd.

Kweken uit zaad

Het uit zaad opkweken is goed mogelijk, Niet te warm ( graad of twintig) in goed doorlatende vochtige grond. Opkweek in de half-schaduw. Heeft circa 5 tot 10 jaar nodig om een stam van 1 meter te vormen. Vanaf een meter of 2 is er kans op bloemen.

Zie ook Palmen Kweken Uit Zaad

4 gedachten over “Trachycarpus Fortunei

  • 28 maart 2019 om 11:40
    Permalink

    Kan de Trachycarpus Fortunei zich ook voortplanten of stekjes krijgen zonder een man en vrouw bij elkaar te zetten?
    Of plant deze zich alleen door kruisbestuiving voort met zaden?

    Beantwoorden
    • 20 juli 2021 om 14:24
      Permalink

      Nope alleen mogelijk met man en vrouw. Ik heb toevallig een manlijke, mijn buurman een vrouwelijke en dit jaar voor het eerst de vrouwelijke handmatig bestoven en deze hangt nu vol met bessen!

      Beantwoorden
  • 27 december 2019 om 18:35
    Permalink

    Hoi, hoe kan ik de palm op hoogte houden want ze zijn nu ongeveer 2.50 meter hoog en vind dit wel mooi.

    Beantwoorden
    • 28 december 2019 om 10:59
      Permalink

      Een Palm kun je niet snoeien of knotten.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *