Courgette Kweken

Cucurbita Pepo

De van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige Courgette behoort tot dezelfde familie als Meloenen, Komkommers en Pompoenen. Eigenlijk is het ook een soort pompoen. De courgette is eenvoudig te telen, al heeft ze wel wat ruimte nodig. De uit de winkels bekende courgette is langwerpig en (donker)groen en een centimeter of 20-30 lang. Deze courgettes zijn halfwas, ze kunnen tot een veel grotere omvang uitgroeien, alleen worden ze dan taai.


Als je zelf courgettes gaat kweken is het wellicht een idee een soort te kweken die niet in de winkel te kringen is: naast de gewone courgettes zijn er ook gele, witte en soorten met de vorm van een biljartbal.

Courgette  uit eigen tuin

De plant heeft grote bladeren de grof aanvoelen, er zitten (niet scherpe) stekels op bladeren en stelen. De courgette is in tegenstelling tot veel Pompoenen niet rankend en maakt een relatief korte uitloper.

Kweek

Zaaien

Het zaad is langwerpig rond en groot, het zaad hanteren is derhalve eenvoudig. Het beste word zaad gekocht. De meeste courgettes zijn kweekvormen of hybriden en het zaad is niet soortecht. De zaden behouden hun kiemkracht enkele jaren dus bewaren is geen probleem.
Courgettes zijn warmteminnende planten, dat begint al bij het zaaien, onder glas kan er vanaf eind-april gezaaid worden, in de volle grond vanaf eind mei. Eventueel binnen voorzaaien.
De opkomst is meestal goed dus 1 zaad in een pot van 15 centimeter Eventueel kun je er twee of drie per potje doen en dan de mindere groeiers weghalen. Als je in de volle grond zaait, telkens 2-3 zaden per vierkante meter. Na opkomst uitdunnen.
Grond vochtig, maar niet te nat, zaden en zaailing zijn gevoelig voor rotting. Bij voldoende warmte zullen de zaden na een week gekiemd zijn en komen de lobben boven de grond. Gekiemd verdragen de planten lagere temperaturen. Eventueel kun je ze nu van binnen naar buiten verhuizen. ( niet bij extreem koud weer)
Na de ijsheiligen kunnen de plantjes uitgeplant worden, geef de plant ruimte ze hebben een vierkante meter per stuk nodig.

Verzorging.

Spit mest (verteerde stalmest, gedroogde koemest ed) door de grond voor het planten en geeft regelmatig voeding met een relatief hoog Kalium gehalte (Op de meststoffen staat altijd een NPK waarde kies een meststof waar de K relatief groot is).
Geef niet te veel water, dan zal de plant meer blad dan bloemen geven.

Groei

De courgette vormt mannelijk en vrouwelijk bloemen, de vrouwelijk zijn goed te herkennen aan het vruchtbeginsel: De steel tussen de plant en de bloem is herkenbaar als een mini-courgette. De mannelijke bloemen zijn langer, de steel is dun en er zit stuifmeel. De meeste courgettes hebben bevruchting nodig, haal de mannelijke bloemen niet weg voor ze hun werk gedaan hebben. Na bevruchting zal de courgette snel groeien. Oogst de courgettes als ze nog relatief klein zijn, ze zijn dan lekkerder en regelmatige oogst bevorderd de vorming van nieuwe bloemen en vruchten.
De opbrengst zal sterk afhangen van de kwaliteit van de zomer, het is een warmte minnende plant
Behalve de vrucht is ook de bloem eetbaar

Ziekten

Rotte vruchten

Door een slechte bevruchting zullen de courgettes niet of misvormt gaan groeien. Vaak begint de vrucht dan ook nog een te rotten. De bevruchting vindt plaats door insecten in de ochtend. Als er door slecht weer geen hommels en andere bestuivers op pad zijn zal de bevruchting niet plaatsvinden. Aangetaste vruchten weghalen om verspreiding te voorkomen.

Het komt ook voor dat de uitgebloeide bloemen blijven hangen aan de vrucht, en dat deze bij vochtig weer gaan rotten. Onmiddelijk weghalen, en bij twijfel de hele vrucht.

Schimmels

Courgettes zijn gevoelig voor met name meeldauw en andere schimmels. Tegen het einde van het seizoen als de temperatuur daalt en de vochtigheid toeneemt zal de plant vrijwel zeker last krijgen van deze ziektes. Verspreiding is te vertragen door aangetaste bladeren op tijd weg te knippen. Uiteindelijk zal de plant echter ten onder gaan, maar meeste is dan de eerste nachtvorst niet meer ver en dat overleven ze sowieso niet.

Bewaren

Courgettes zijn een week of 2-3 te bewaren, ze blijven het beste bij een lage temperatuur bij een hoge luchtvochtigheid. De koelkast is echter weer te koud.

Invriezen

Invriezen kan in z’n geheel maar ook in plakjes of blokjes. Als u de courgette in z’n geheel invriest moet deze daarvoor ca. 2 minuten geblancheerd worden. Als u de courgette in plakjes of blokjes invriest is 1 minuut blancheren voldoende.

Indicatie Voedingswaarde per 100 gram:

  • Kcal: 15
  • Proteïne: 1 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vezels: 1 gram
  • Vitamine C: 9 mg
  • Calcium: 15 mg
  • IJzer: 0,4 mg
  • Water: 90+ gram

2 gedachten over “Courgette Kweken

  • 7 oktober 2016 om 12:35
    Permalink

    1e keer dat wij ze hebben geteeld, maar nu heb ik ze al geoogst terwijl ze nog niet volledig geel zijn. Kan dit kwaad? Beïnvloedt dit de smaak en taaiheid? Graag tips en dank daarvoor!

    Beantwoorden
    • 7 oktober 2016 om 12:38
      Permalink

      hoe kleiner hoe lekkerder om ‘zo’ te eten. wij oogsten liefst half zo groot als in de supermarkt. Nooit nagedacht of ze dan rijp waren of niet. Volgens mij maakt dat ook niet uit.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *