Trachycarpus Algemeen

Trachycarpus

Beschrijving

Deze palm is een zeer robuste, doch langzaam groeiende palm. Die eigenlijk thuis is waar men geen palmen vermoedt, namelijk in het Aziatische hooggebergte tot op 2500m boven de zeespiegel. Ze krijgt een lengte van 10m. De stam is met bruine vezels bedekt, die in loop van tijd over de jaren heen, langzaam afvallen. Daarom is bij de volwassen exemplaren alleen het bovenste gedeelte van de stam nog met vezels bedekt, terwijl het onderste gedeelte “kaal” is. De bladeren van deze “schermpalm” zijn krachtig en stabiel en tot aan de bladbasis ingesneden. Ze plooien door windinwerking licht naar beneden en hangen dan aan de uiteinden af. Afgestorven bladeren vormen, net als de Washingtonia, een “pettycoat” als ze niet afgesneden worden. Men kan de Trachycarpus Fortunei soms met de Chamaerops Humilis verwisselen, daarom werd ze valselijk in vroegere tijd tot dezelfde familie gerekend. Vandaar tot het op de dag van vandaag nog steeds gebruikelijk is dat de Trachycarpus soms nog Chamaerops Exelsa genoemd wordt, wat natuurlijk verkeerd is. De bladstelen zijn glad, of licht gekarteld (bij de Chamaerops hebben ze doornen).

Substraat

Het plantsubstraat moet vochtdoorlatend en licht zuur zijn. Bij oudere exemplaren is gewone tuinaarde ook goed.

Water

Moderaat gieten. De wortelbaal alleen vochtig houden, niet nat. En het water mag niet te kalkhoudend zijn.

Licht

In de zomer, liefst op een zonnige plaats. Halfschaduw kan ook, maar dan zal er een tragere groei zijn. Voor de overwintering als potplant is alleen een klare (min. 700 Lux) koele ruimte nodig. Bij temperaturen van 5°C speelt het licht geen rol meer.

Temperatuur

Daar deze palm in het hooggebergte groeit is ze een koel klimaat gewoon. Het beste groeit ze bij een temperatuur tussen 15° en 20°C. Voor onze regio dus optimaal. Bij te hoge temperatuur stopt het groeiproces tijdelijk. Als potplant is het ook beter ze in de winter buiten te laten zolang er geen vorst is hoger dan –10°C. Indien het dus te koud word, is het beter de plant binnen te zetten en dan te wachten tot het weer warmer wordt, en dit voor langere tijd. Warmteshocks zijn dus te vermijden. Een droge matige vorst heeft ze liever dan een donkere kelder.
Een Trachycarpus die in volle grond staat, verdraagt de vorst nog beter. Namelijk tot –17°C, waarbij wel de bladeren bevriezen. Dus als er zware vorst voorspeld word, is het beter een winterbescherming aan te brengen. Wanneer U ze “gunstig” uitplant in uw tuin, d.w.z. uit de wind, richting zuid en eventueel een huis-of tuinmuur in haar rug, dan is ze in onze regio’s absoluut winterhard. Het uitplanten in volle grond mag enkel in het voorjaar gebeuren..nooit in de herfst. Jonge palmen zijn niet zo vorstbestendig als oudere palmen.

Familie overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *