Palmen Winterhardheid

Winterhardheid

Overzicht mininum temperaturen

Enkele palmsoorten kunnen in de Lage Landen overwinteren, gewoon buiten in de tuin uitgeplant. Van een Trachycarpus fortunei is geweten dat deze winterhard is tot -18°C, en een Chamaerops humilis tot -13°C. Toch zijn deze temperaturen slechts een aanwijzing.

Onderstaande gaat voornamelijk over de Trachycarpus soorten, dit zijn de meest vorstbestendig palmen, en daarom voor buitencultuur het meest geschikt.
Een palm in nooit vorstbestendig, dwz het weefsel van de boom mag nooit volledig bevroren zijn. Inheemse (loof)bomen, werpen voor de winter het blad af de boom hard af en gaan in rust. De sapstromen komen tot stilstand en de boom kan helemaal bevriezen zonder dat er schade optreedt. Een palm is een groenblijvende plant zonder ingebouwde winterbescherming. Het blad moet ook bij lage temperaturen van vocht en voedsel voorzien worden. Er vind wel een mate van afharden en rust plaats, maar het weefsel en special het hart mag niet volledig bevriezen. Dus zelfs palmen die vorst verdragen zijn maar tot een zekere grens ook vorstresistent.

Een palm verdraagt zoveel vorst als haar zwakste deel, dat zijn de wortels. Bij palmbomen in de volle grond zijn de wortels beschermd door de grond waarin ze staan. In midden europa bevriest de grond zelden dieper dan een centimeter of 15 en is het grootste deel van de wortels veilig bij een volgroeide palm. De vorstschade vind daarom meestal als eerste plaats bij de bladeren, en dan in het bijzonder de bladpunten. Bij lage temperaturen of aanhoudende vorst kunnen de bladeren helemaal bevriezen, of uitdrogen. De palm kan in het voorjaar weer uitlopen mits het hart niet bevroren, of verrot is. Dat laatste is met de vochtige winters de we kennen een groot probleem. Kunst is het hart droog te houden.

De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Een palm die droog staat zal meer vorst verdragen dan een natte palm. Echter een palm op droge grond kan bij langdurige vorst bij mooi weer verdrogen ( de bladeren verdampen water door de zoninstraling maar door de bevroren grond komt er geen vocht omhoog) maar toch weer uitlopen. Gevaarlijker is regen of natte sneeuw de ’s nachts bevriest. Als dit vocht in de punt terechtkomt kan dat de palm doden. Langdurig regen bij lage temperaturen kan schimmel veroorzaken die ook tot de dood kunnen leiden. Voordeel van regen en sneeuw is weer dat de temperaturen dan over het algemeen minder ver dalen. Maar het is zaak de palmpunt te beschermen tegen vochtigheid. Volgroeide bomen hebben minder bescherming nodig in vergelijking tot jonge planten.

Twee bomen van dezelfde familie en soort kunnen sterk verschillen in hun vorstresistentie. De manier van kweken, herkomst van de jonge planten of het zaad en de mate van afharden spelen een rol. Op dezelfde plek kan de ene boom het loodje legen, en de andere zelfde soort kan prachtig groeien.

En tenslotte speelt mazzel een flinke rol.

Het is aan te raden om de palm dicht tegen een zuidermuur uit te planten, en beschut tegen felle wind. Een zuidermuur weerkaatst het zonlicht naar de palm, en straalt ’s nachts warmte af die overdag werd ingevangen. Als er strenge vorst wordt voorspeld (kouder dan de plant aankan), kan men enkele maatregelen nemen om de plant te beschermen. Afhankelijk van de winterhardheid van de palm en de temperaturen, kan dit gaan van het aanbrengen van een laag verhakseld hout of schors aan de voet, een deken of noppenfolie rond de stam, het samenbinden van de bladeren, tot volledig inpakken in stro, of een kooi bouwen rond de palm in metaaldraad, gevuld met droge bladeren. Sommige fanaten bouwen een op maat gemaakte serre rond de palm. Bij zeer strenge vorst kan zelfs het verwarmen van de plant met een speciale electrische draad (zoals deze die op waterleidingen gebruikt wordt) worden overwogen. Het inpakken van een stam of volledige plant met plastic of andere ondoorlaatbare materialen mag niet gedurende een gehele winter, want het geheel dient verlucht te worden om schimmelvorming te vermijden.

Alles hangt af van de moeite die u wenst te doen om het plantje te laten overleven. De makkelijke soorten zijn Trachycarpus Fortunei en Trachycarpus Martianusen ook wel de Chamaerops Humilis en Jubaea Chilensis. Een goed drainerende bodem is hoe dan ook een must, een droge standplaats (naast een muur) is meegenomen. Een laag houtschors dient om diepe grondvorst weg te houden van het wortelstelsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *