De Druif: het snoeien van Druiven

Achtergrond

Druiven bloeien en geven vrucht op jonge scheuten vanuit meerjarig hout. De wintersnoei is dan ook gericht op de vorming van jonge scheuten. De zomersnoei zorgt ervoor dat er niet teveel of te lange scheuten gevormd worden en dat de plant zijn energie kan steken in de vruchten. Hiervoor is het zaak de hoeveelheid trossen te beperken en tevens het aantal druiven per tros. Eigenlijk is het in het grootste deel van het Nederlandse taalgebied net iets te koud voor druiven, maar er zijn soorten die in de volle grond prima resultaten opleveren.

Het snoeiafval is prima te gebruiken om druiven te stekken.

Periode

Winter

Wintersnoei vindt plaats in de periode November-Maart. Wacht met snoeien totdat de plant in rust is en al het blad heeft afgeworpen. Snoei niet bij vorst of kans op vorst. Laat snoeien kan leiden tot bloeden.

Zomer

De snoei vindt de gehele groeiperdiode plaats en begint nadat de druif gebloeid heeft.

Groei vormen

Snoer

De Snoer is de aangewezen methode bij druiven die als begroeiing van huizen, pergolla’s en schuttingen worden gebruikt. De druivenplant bestaat uit 1 of meerdere gesteltakken voorop jaarlijks de jonge scheuten groeien.

Als er 1 gestel tak is spreekt men ook wel van een snoer. Deze snoer kan volledig vertikaal zijn, of horizontaal gebogen worden. Eventueel kunnen er dan weer twee gesteltakken ontstaan (dubbel snoer).

Heeft de hoofdtak meerdere zijtakken krijgen we een espalier of pamlet (de vorm van de klassieke leibomen).

Voor de snoei is het eender.

Guyot

Wintersnoei

Corden Snoer : Stift snoei

De snoei heeft twee doelen, met name in de eerste jaren de vorming van een gestel, daarnaast de vorming van nieuwe scheuten in het voorjaar.
Slecht plaatje van druiven snoer

De lengte groei van gesteltakken kan het best worden beperkt, snoei de nieuwe groei terug tot in gezond goed gerijpt hout bij voorkeur al in de herfst. Als de druif de gewenste omvang gekregen heeft kan alle lengte groei worden verwijdert.

De eerste scheuten die zich op een legger gevormd hebben worden in de winter teruggesnoeid op 2-4 ogen, dit is een stift of spoor. In het algemeen zijn de sporen bij blauwe soorten korter dan bij witte soorten. Uit deze stiften zullen nieuwe scheuten groeien. In het daarop volgende jaar worden deze scheuten weer afgeknipt zodat er 1 stift met 2-4 ogen overblijft. Dit kan gebeuren door de vruchtscheuten van het voorgaande jaar af te knippen ( je houd dan de oude stift), of door een vruchtscheut op 2-4 ogen te knippen en de andere vruchtscheuten en de stift weg te knippen ( je hebt dan een nieuw stift) Houd een minimale afstand van 10 centimeter tussen de sporen. Oude stiften worden helemaal weggehaald, uit slapen ogen komen nieuwe scheuten.

Zijtakjes van de zijscheuten zelf worden volledig weggehaald, als dit niet al bij de zomersnoei gebeurd is.

 

Zomersnoei

In de vroege zomer vormen deze stiften/sporen scheuten, als zichtbaar is welke scheuten een tros vormen kan de zomersnoei beginnen. Scheuten met een tros worden 4-5 bladeren na de eerste tros afgeknipt, als een stift meerdere scheuten heeft, of een scheut meer dan 1 tros, verwijderen we de trossen die het verste van de gesteltak staan. Nieuwe groei die ontstaat na deze snoei wordt verwijderd.
Nieuwe scheuten die nodig zijn om het gestel te vormen worden niet gesnoeid, wel worden hier de trossen verwijderd.

Bloeden


In het vroege voorjaar komt de sapstroom van de Druif weer op gang. Als de druif laat gesnoeid is zullen de wonden onvoldoende dichtgegroeid zijn in zal de Druif gaan bloeden, ook planten als de Kiwi hebben hier last van. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zal de druif hier zelden aan te onder gaan of er nadeel van ondervinden. Ideaal is het niet, er gaan tenslotte (soms liters) vocht en voedingsstoffen verloren. Vroeg in de winter (november/december) voorkomt bloeden, hoewel de plant in rust is, kan er voldoende callus gevormd worden.

Relax

Als je leest over de verzorging van druiven en de snoei ervan zal er wellicht een lichte paniek ontstaan. Het lijkt ingewikkeld en vaak ook nog eens elkaar tegensprekend. Relax, zo heel nauw komt het nu ook weer niet. Zorg voor een mooi gestel en knip alles wat te lang wordt af.

Succes

 

7 gedachten over “De Druif: het snoeien van Druiven

  • 7 mei 2016 om 07:23
    Permalink

    Wanneer kan ik scheuten die er teveel zitten weghalen? Ik heb 2 druiven staan waarvan 1 te veel nieuwe scheuten maakt momenteel.

    Kan ik doe zomaar wegehalen? IS het te vroeg of moet ik ze laten doorgroeien?

    Jelle

    Beantwoorden
    • 8 mei 2016 om 09:17
      Permalink

      n kan ik die gewoon afknippen zo dicht mogelijk bij gesteltak?

      JJelle

      Beantwoorden
        • 8 mei 2016 om 09:44
          Permalink

          Het gaat om de knoppen die uit zijn gekomen he? Ik heb het niet over oksel scheuten.

          Jelle

          Beantwoorden
          • 13 mei 2016 om 06:55
            Permalink

            Ja de nieuwe scheuten. Het dieven is de volgende aktie

  • 4 september 2020 om 10:38
    Permalink

    Dag,
    Ik heb een druif met een verticale gesteltak en aan beide zijde ongeveer 4 horizontale leggers. Mijn vraag is of het wenselijk is een maximale lengte aan te houden voor deze zij-leggers. Kunnen deze leggers bijv 5 met zijn? Komen er dan nog wel druiven?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *