Bamboe

Met vriendelijke toestemming van : Bamboe en Exoten kwekerij Exoterra

Om snel een exotisch effect te creëren in uw tuin komen de bamboes als eerste in aanmerking.

Zij vormen de basis van de ook ’s winters groene jungletuin. Met hun gracieuze halmen, het fragiele blad en de explosief groeiende, als telescoopantennes uitschuivende nieuwe scheuten zorgen zij voor een mysterieuze sfeer, die niet te vergelijken is met welke andere plant dan ook.

Net als palmen roepen zij de sfeer op van streken met een warm klimaat. Van nature komen ze voor in alle werelddelen behalve Europa. Veel van de voor ons interessante harde soorten komen oorspronkelijk uit China en Japan en een aantal uit Zuid-Amerika. Ze groeien daar op zeeniveau tot op 3000-4000 meter hoge koude berggebieden in de Himalaya en in het Andesgebergte.

Tips en Wetenswaardigheden

In een gemiddelde winter blijven veel bamboes wintergroen. Bij langdurige strenge vorst met schrale oostenwind kunnen een aantal soorten bladschade oplopen. Gevoelige soorten verliezen hun blad soms geheel en kunnen zelfs geheel bovengronds afvriezen. De meeste soorten herstellen zich na de winter evenwel wonderbaarlijk snel, hetzij door het aanmaken van nieuw blad uit de slapende knoppen, hetzij door het opnieuw produceren van nieuwe scheuten vanuit de wortelstokken (rhizomen), wanneer de plant geheel afgestorven lijkt.
Het aanbrengen van organisch materiaal als stro of blad aan de voet van de plant helpt de winterhardheid verhogen. Dit is vooral belangrijk bij jonge planten; oudere planten mulchen zichzelf door hun eigen bladrui.

Snoei

Afgevroren, niet goed afgerijpte of oude, lelijke stammen kunnen in de late herfst en het vroege voorjaar weggesnoeid worden.
Naar believen kan een te hoog geworden bamboe van bovenaf en van opzij ingekort worden. Dit bevordert het dichtgroeien van de plant, wanneer een dichte haag gewenst is.
Andersom kunnen opgaande halmen tot op gewenste hoogte van hun zijtakken ontdaan worden om een meer transparant geheel te krijgen of om de schoonheid van de stam mooier te laten uitkomen.
Hoewel bamboe prachtig staat bij een waterpartij is het beslist geen waterplant! Hij groeit op verschillende bodemtypes, maar deze moeten wel goed doorlaatbaar en als het kan humusrijk zijn.

Bemesting

Door zijn krachtige groei vraagt een bamboe nogal wat voeding. Voeding kan daarom in het voorjaar worden gegeven in de vorm van een stikstofrijke organische of anorganische meststof. Bemest niet te laat omdat de planten dan zullen blijven groeien en daardoor onvoldoende afgehard de winter ingaan. Bij echt droge periodes reageert de plant dankbaar op een extra watergift.

De meeste bamboes houden van een zonnige tot half beschaduwde standplaats, Fargesia murielae en Fargesia nitida en variëteiten daarvan doen het evenwel ook goed in de schaduw.

Er bestaan bamboes voor alle mogelijke doeleinden, in een breed scala van stamkleuren en bladgrootte. Er zijn bamboes die geschikt zijn als bodembedekker, die niet hoger worden dan zo’n 30 cm tot bamboes die tot echte reuzen kunnen uitgroeien en in ons klimaat onder goede omstandigheden tot 12 meter hoogte kunnen reiken!
Veel soorten zijn prachtig als solitair, maar ook als haag zijn een aantal zeer geschikt.

Woekeren

Vaak wordt gedacht dat alle bamboes woekeren en daarom ongeschikt zijn voor een kleine tuin. Bij een flink aantal is dat ook wel zo, maar u kunt ook kiezen voor bamboes die keurig op hun plaats blijven en op den duur slechts een dikke pol vormen.
Als u toch de voorkeur geeft aan een soort, die aan de wandel wil, dan kunt u z’n territorium beperken door rondom de plant een wortelbegrenzer in te graven. Deze kunststof wand (polyethyleen) is bij ons verkrijgbaar per strekkende meter in 50- en in 65 cm hoogte.
Bamboe wortelt niet bijzonder diep, het rechtop ingraven van deze wortelbegrenzer is normaal gesproken afdoende.
Ingraven van bv. oude tegels, golfplaat etc. tot op zo’n 60 cm diepte kan natuurlijk ook, maar is minder safe.

Voor niet woekerende soorten: kijk voornamelijk bij Fargesia.

Voor hogere soorten, met dikke halmen, in div.kleuren, kijk vnl. bij Phyllostachys

Met vriendelijke toestemming van : Bamboe en Exoten kwekerij Exoterra

Eén gedachte over “Bamboe

  • 24 juni 2017 om 11:42
    Permalink

    ik kan zo weinig vinden over de Bambusa Metake !
    nergens staat omschreven over onderhoud en snoeien.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *